zondag 8 maart 2015

Klaarhamer volgens Rietveld; Centraal Museum Utrecht, t/m 15 maart 2015.


 
Affiche, voorkant catalogus. Afgebeeld staat een jongenskamer van Klaarhamer en Vilmos Huszár: deze stond er in het echt: ik vond hem erg mooi.
Leuk: een dagje Utrecht gaan doen, en ontdekken dat er in het Centraal Museum een tentoonstelling gewijd is aan Klaarhamer. Ik had nog nooit van hem gehoord, maar hij is de architect van de woningen aan de Beethovenlaan. Niet van die van onze zoon en schoondochter, wel die van langs het park Oog in Al; met die groen-ijzeren kozijnen, en geheel 'onderkelderd'.
Het rijtje schoorstenen is hier helaas niet te zien, zit aan de achterkant. Maakt de huizen erg mooi en strak.
Een van de drie clips; zie voor de andere twee YouTube. Bewoner 1 vertelt hier hoe het is om in zo'n Klaarhamer-huis te wonen.
Klaarhamer leefde van 1874 tot 1954; hij was een leerling van Berlage, en op zijn beurt de leermeester van Gerrit Rietveld. 'Vakman, voorganger, vernieuwer', is de ondertitel van de tentoonstelling.
Hier van beide meesters een stoel naast elkaar.
Samen met Bart van der Leck had Klaarhamer een atelier; zij maakten samen ook een art nouveau-uitgave van het Hooglied van Salomo. Dit stond uitgestald op de tentoonstelling.
Bart van der Leck, illustratie Hooglied van Salomo
Verder waren er vooral meubels en tekeningen en schilderijen van Klaarhamer te zien, De meubels waren duidelijk te herkennen als voorlopers van die van Rietveld. Ik vond ze wat erg robuust, en duidelijk minder dan die van Rietveld. Maar Rietveld was er niet gekomen zonder de 'tussenstap' Klaarhamer.  

Twee meubels van Klaarhamer
Naast elkaar: Klaarhamer en Rietveld.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten