woensdag 25 februari 2015

Un long dimanche de fiançailles, Jean Pierre Jeunet, 2004.

Hoes
De film is naar het boek van Sébastien Japrisot.
Schrijver van het boek.
'Een lange verlovingszondag', luidt de letterlijke vertaling. Het gaat over de liefde tussen Mathilde Donnay (gespeeld door Audrey Tautou, bekend vooral van Amélie), en Mannech Langonnet, oftewel Het Groentje (Gaspard Ulliel).
De knappe Audreay Tautou als Mathilde
Die liefde wordt verstoord door de Eerste Wereldoorlog, waarin Mannech schijnbaar om het leven komt. (Hij is ter dood veroordeeld omdat hij zichzelf opzettelijk verwond zou hebben om aan de dienst te ontkomen.) In flashbacks wordt onthuld wat de ware toedracht is geweest. De beide geliefden vinden elkaar uiteindelijk terug, al heeft Mannech zijn geheugen verloren. Maar hij begroet haar op dezelfde wijze als hij haar als kind voor het eerst heeft gedaan: 'Doet het zeer als je loopt?' (Mathilde loopt mank.) Zo eindigt de film vol hoop.
Jody Foster speelt ook een rol 
De oom bij wie Mathilde opgroeit.
De tante, idem. gespeeld door de veel te sprookjesachtige Chantal Neuwirth. Hetzelfde geldt ook een beetje voor de oom, en al helemaal voor hun 'peperkoekhuisje'. 
De twee geliefden 
Beelden van de oorlog zijn zeer ernstig. 

Mathilde speelt dit instrument omdat het zo mooi de scheepshoorn kan nadoen. Mannech is de zoon van de vuurtorenwachter. 

Nog enkele beelden uit de Grote Oorlog. Zo stelde ik ze me bij het lezen (van mijn boeken over de Grote Oorlog) ook precies voor. hard en akelig.
Ik vond het een bezwaar aan deze film, dat het te sprookjesachtig was. Dat, in combinatie met de gruwelijkste beelden uit de Eerste Wereldoorlog, vond ik wat vreemd. Het maakte de film onderhoudend, maar gaf mij iets schrijnends.

Trailer
De regisseur, Jean Pierre Jeunet. Maakte ook Le Fabuleux destin de Amélie Poulain, 2001.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten