woensdag 11 februari 2015

À l'origine, Xavier Giannoli, 2009

Hoes
Deze film deed me af en toe naar adem happen! Hoofdpersoon is Philippe Miller, een kleine zwendelaar. We weten van meet af aan dat hij een oplichter is, dat maakt het zo spannend wat hij allemaal uitvreet. Want eerst zijn het kleine zaken, maar als we aan het hoofdstuk komen waar het om draait, zien we hoe hij leugen op leugen stapelt, en een heel dorp meekrijgt in zijn oplichterij. Je ziet het gebeuren, en gelooft het haast niet.
Het gaat in dat dorp om de aanleg van een weg, die stilgelegd is omdat er een bepaald soort kever ontdekt is. Miller (in werkelijkheid heet hij Paul) doet zich voor als de reddende engel, die het dorp boven de malaise uit zat tillen. Hoe hij precies manoeuvreert weet ik ook niet, al zien we wel dingen: hij vervalst briefpapier, oefent zijn valse handtekening, schrijft ongedekte cheques uit....
De antiheld Philippe Miller, de acteur Francois Cluzet.
En zo wordt in elk geval gebaseerd op leugens een stuk weg aangelegd. Er komen asfaltmachines, allemaal benodigd materiaal, geld (voorlopig tenminste) een voorman, arbeiders... Het is heel spannend, vooral omdat wij als toeschouwer niet anders kunnen dan ons afvragen hoe lang hij dit bedrog allemaal gaat volhouden.... .
Emmanuelle Devos, als burgemeester Stephane van het dorpje.  Zij en Philippe worden verliefd, een extra complicatie.
Gérard Depardieu als crimineel
Een oude maat van Miller (Depardieu) komt verhaal halen: hij kent hem onder zijn ware naam, Paul. Even lijkt het erop, dat de ontmaskering daar is. Maar dat voorkomt Philippe. Toch duurt het niet lang meer of hij valt eindelijk door de mand, nadat er steeds meer tekenen kwamen dat er zaken niet klopten.
Maar vóór zijn val is hij veranderd van een beetje angstige oplichter tot eentje die in zijn eigen leugens is gaan geloven: de weg moet en zal af, ondanks tegenslag. Ook trotseert hij de stortregen, die het werk ondoenlijk en zelfs gevaarlijk maakt. 
 Ellendeling in de modder.
Door zijn doordrijverij raakt een jonge werknemer ernstig gewond.
Zijn geliefde heeft ten slotte ook door wat voor vlees ze in de kuip heeft. Philippe is nu alles kwijt. Hij gaat naar de firma, wiens naam hij 'geleend'  heeft, en vraagt om geld. Zij doen aangifte. Er ligt een stuk weg in een weiland dat nergens naar toe gaat.
Het verhaal is gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen. De oplichter is na zijn celstraf verdwenen. 
Trailer
Xavier Giannoli, regisseur.
Slotopmerking: Cluzet  speelt zeer overtuigend, je ziet aan zijn gezicht de ongemakkelijkheid af als hij weer moet liegen. Heel overtuigend!
Alleen Emmanuelle Devos kreeg een César voor haar (bij)rol. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten