zondag 4 januari 2015

Spoken van Viggo, Walther Grotenhuis en Cinta Forger, 2014.

Mooie documentaire over ex-crimineel Viggo, die er in de gevangenis achter komt, dat hij zijn leven beteren wil. Hij was ooit de rechterhand van Klaas Bruinsma, en verdiende heel veel geld met het smokkelen van hash van Marokko naar Nederland.
Maar een andere weg inslaan zal moeilijk zijn. Dat blijkt wel in de film. Viggo weet zelf wel dat hij zijn verleden moet verwerken, en daar zitten nu juist grote problemen. Zijn spoken.
Behalve Viggo spelen twee zussen een belangrijke rol in de film. Zijn zus Vonne heeft vroeger de rol van moeder overgenomen, na de dood van hun echte mama. Helaas nam de vader ook de vrijheid haar als zijn vrouw te behandelen. Twee kinderen (een overleden) waren daarvan het gevolg. Maar ook Viggo werd door Papa seksueel misbruikt.
De broer en de zussen praten met elkaar in deze film, en bekijken oude films en foto's van vroeger. Maar bijna elk gesprek loopt op ruzie uit, helaas meestal door Viggo, die niet het geduld en de vaardigheid heeft om te luisteren. Dan is hij ruw en overheersend tegenover zijn zussen. De ene pikt dat niet (de tweede, de psychotherapeute); de andere, de oudste, is veel te meegaand en te lief. Maar lijkt  ook de ballen te snappen van wat Viggo zeggen wil.
Een onthutsend en pijnlijk verhaal.
Aan het eind van de film staat, dat één der personen uit het gezin zich niet herkent in de verhalen.
 
Foto's van Viggo
Trailer van de film.
Onder DEZE LINK, NPO is de documentaire in zijn geheel te zien.
 
 
 
 

1 opmerking: