dinsdag 27 januari 2015

Les glaneurs et la glaneuse, Agnès Varda, 2002.

Hoes
Regisseuse Agnès Varda
Sympathieke documentaire van Agnès Varda over aren-leessters; vrouwen die in vroeger tijd het veld afgingen om achtergebleven aren in hun schort te verzamelen.
Oorspronkelijk 1857, Millet. Sindsdien talloze malen gekopieerd.
Agnès Varda verzamelt hier in haar film allerlei soorten van glaneurs, mensen die oprapen, of plukken, of meenemen, wat anderen niet meer de moeite waard vinden. Zo zie je glaneurs op markten, in wijn- of boomgaarden, bij supermarkten, restaurants, op rommelmarkten, of gewoon aan de straat. Varda vindt zichzelf ook een glaneuse (uit de titel): zij 'plukt'  de vrachtwagens op de weg, die ons allemaal van nieuwe spullen, groenten, fruit, levensmiddelen voorziet. Terwijl er zo veel weg gaat, lees: verspild wordt. Niet door de glaneurs. 
Varda vindt dit klokje wel mooi, waarin de tijd niet de kans krijgt door te lopen. 
Vrachtwagens 'verzamelen.' 
Containers.... 
.... afval aan de weg... 
... bij het scheiden van de makrt: brood (o.a.) 
Varda zelf, met aren.  
Veel aandacht voor deze 'arenlezer' die op de markt eet wat hij vindt. Woont in een thuislozenopvang, waar hij Frans geeft, gratis. Mooi stukje, dat al eerder ergens vertoond werd. (In dezelfde Zomergasten als waar ik deze film opsloeg?) 
Nogmaals de oude hand van Varda, rond een vrachtwagen.
.... achtergebleven aardappels 
Hartvormig, of te groot. De boer noch de fabriek willen ze zo.
In de druiventeelt is het rapen niet toegestaan. De boeren laten de druiven liever verdrogen op de grond, om de professie te beschermen.
Er zijn meer plekken waar het niet is toegestaan; beperkingen bijvoorbeeld bij de oesterteelt.
Trailer
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten