maandag 19 januari 2015

Archibaldus van Oostzaan, Daan Zonderland

Ook op het hieronder overgeschreven gedichtje werd ik opmerkzaam gemaakt door zwager Evert. Omdat mijn dochter en schoonzoon in Oostzaan gaan wonen, heb ik me het boekje waar het in staat maar antiquarisch aangeschaft. Hierin staan méér avonturen van Archibaldus van Oostzaan.
 
De bloemlezing: Er zwom een garnaal door het Kattegat.
Archibaldus en Johanna in gelukkiger tijden.
 
Archibaldus van Oostzaan
Leefde in de vreemde waan
Dat Johanna zijn gravin
Last kreeg van een onderkin.
.....last kreeg van..... 
Eens, toen zij aan tafel zaten,  
vroeg hij: 'Heb jij in de gaten
Dat bij jou de onderkinnen
Nu in alle ernst beginnen?      
         
... toen zij aan tafel zaten...
Had de stakker maar gezwegen
Of althans een kans gekregen
Om nog naar zijn zwaard te grijpen
Of om tijdig uit te knijpen.
 
... om naar zijn zwaard te grijpen.
Doch reeds vloog hem de puree
Om de oren. De hachee
Volgde en de jonge peentje
En het bordje met de beentjes.
..... de puree, de hachee.... 
de peentjes
het bordje met de beentjes
Zelfs de gouden soepterrien
Wou Johanna niet ontzien,
Nu een deel van haar fysiek
Blootgestaan had aan kritiek.
... en de gouden soepterrien
Oeps!
Daan Zonderland schreef vele onzinversjes, light verse. Tegenwoordig wordt hij beschouwd als ondergewaardeerd, zie het volgende citaat: 
 
In de Humo stond laatst een interview met Hugo Matthysen, die in een tussenzin vertelde dat Benno Barnard en hij er op de Boekenbeurs achtergekomen waren dat hun gezamenlijke literaire wortels lagen bij Daan Zonderland, en dan met name de boeken over Professor Zegellak. De ontregelende, bizarre humor van Zonderland was zijn tijd waarschijnlijk ver vooruit, want zijn boeken verschenen lang voordat Monty Python op het toneel zou verschijnen. De taalgrappen en de ongebreidelde fantasie blijken ook bij herlezing van de boeken nog steeds een brede grijns op te roepen. Dat geldt voor alle boeken over Professor Zegellak, alle boeken over Jeroen, Knikkertje Lik en ook voor zijn Redeloze Rijmen. Klassiekers, die op dit moment helaas alleen tweedehands te vinden zijn.
 
Een jonge, en een oudere Daan van der Vat 
Daan Zonderland was het pseudoniem van Daan van der Vat. Hij werd geboren in Groningen, en studeerde Engelse taal- en letterkunde. Behalve gedichtjes schreef hij ook journalistieke stukjes, en kinderboeken. Hieronder bijvoorbeeld de boeken over Professor Zegellak, Jeroen, en Knikkertje Lik.
Van der Vat liep een benoeming tot hoogleraar in Amsterdam mis, omdat hij een tijdje lid geweest was van Zwart Front, een antisemitische, fascistische organisatie.
Hij was getrouwd met een Engelse, Kathleen. Ze kregen samen één zoon, Dan van der Vat. Deze woont en werkt als historicus in Engeland. Hij publiceerde onder andere een boek over zijn moeder, over haar herinneringen aan Nederland onder Hitler-Duitsland.
Het boek dat de historicus Dan van der Vat schreef, over de herinneringen van zijn moeder aan Nederland onder de bezetting. 
Dan van der Vat, zoon van Zonderland, en historicus, heeft een website. Hij heeft onder andere deze interessante publicatie op zijn naam:
Een onderwerp dat mij zeer ter harte gaat.  
Zoon Dan, woont te Engeland, historicus. 
Een korte levensschets van Daan Zonderland is te vinden in de Wikipedia.
 
 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten