zaterdag 13 december 2014

Uitweg, een waardig levenseinde in eigen hand, Boudewijn Chabot en Stella Braam.

Boekomslag
Boudewijn Chabot kwam verleden week zondag in Buitenhof (7 december 2014). Hij is de psychiater die ergens in de negentiger jaren in het nieuws kwam, omdat hij iemand had geholpen met euthanasie die sterk psychisch leed. Eigenlijk was voor zo iemand toen geen uitweg, Chabot handelde tegen de wet in. Hij werd schuldig bevonden zonder te worden gestraft. Zoals onlangs gebeurde met een zoon (ik meen een pleeg- of stiefzoon) die zijn zeer oude moeder (negentig jaar of meer) hielp met pillen. Hij zette alles op video, en bracht het ook in de openbaarheid.
Wat Chabot verkondigde, was dat mensen de moed moesten hebben de regie in eigen hand te nemen. Als hij de zaak waarmee hij destijds in het nieuw kwam over kon doen, zou dit ook het verschil zijn: dat hij zijn patiënt zou leren zichzelf te helpen.
Opvallend daarbij was zijn stelling, dat mensen bij beginnende dementie dan ook op tijd de moed zouden moeten hebben de beslissing te nemen. Het kan al te laat zijn, als men dan nog moet beginnen met het verzamelen van medicijnen. Of als mensen 'de laatste kruimels' van het leven er toch nog uit willen halen. Dan geraak je 'in de fuik van de dementie', omdat er dan een moment komt dat je niet meer over een vrije wil beschikt. Dan zul je je tijd helemaal uit moeten zitten tot aan de dood.
Ik vond het heel interessant om naar te luisteren en kijken. Chabot is ook een sterke persoonlijkheid, geen sprake van dat Paul Witteman hem in kon pakken: hij zorgde er zelf voor dat zijn verhaal goed uit de verf kwam. Hij vroeg niet óf hij zijn verhaal af mocht maken, hij máákte zijn verhaal af.
Het boek Uitweg werd genoemd, ik was meteen geïnteresseerd. Ik ben nog lang niet dood, en ik wil ook nog lang niet dood, maar ik wil er wel over nadenken en er met Ton over praten.  
Het boek bleek net weer herdrukt te zijn, gelukkig. Ik kon meteen gaan lezen.
Dit is Stella Braam, de journaliste met wie Chabot samen dit boek schreef.
Hier weer, met een ander kapsel.
Het blijkt een uiterst praktisch boek te zijn. Je kunt er precies in vinden hoe je de regie in eigen handen kunt nemen als het zo ver is.
Wel neem ik de bemerking over, dat het is bijgewerkt tot oktober 2013. Alle nieuwe informatie over middelen mis je dus met dit boek!
 
Er worden vier methodes genoemd:
1. Versterving: stoppen met eten en drinken.
2. 'De pil van Drion': welke medicijnen zijn er, hoeveel heb je nodig, wat kun je ervan verwachten
3. De helium-methode.
 
Ik ga hier niets over de inhoud zeggen, iedereen moet het zelf maar uitzoeken als hij/zij dat nodig heeft. Ik wil ook niet de indruk wekken dat Chabot het ons alleen maar gemakkelijk wil maken. Hij wijst op alle voetangels en klemmen die er zijn in juridisch opzicht. Iemand die een ander helpt te sterven is in principe strafbaar. Terwijl er dikwijls een serieus doodsverlangen is, waarnaar niet geluisterd wordt. Maar één reden daarvan is, dat een arts zich met zo'n vraag ook opgezadeld kan voelen, want zo gemakkelijk is het niet om euthanasie toe te passen. Zo komt Chabot tot het concept van de regie in eigen hand nemen.
Hij verwijst naar de Stichting De Einder, en geeft ook andere nuttige adressen voor nadere informatie. Ook is er een meldingsbrief zelfeuthanasie. 
 


 
Niet duidelijk waar deze plastic zak precies voor dient. 





Kommetje voor de vla, als de medicijnen erg bitter zijn.
Moet de oplossing van de arts komen?


Psychiater Boudewijn Chabot

Een andere titel over dit thema.
 


Versterving
Artikel over voorlichtingsfilm Chabot. Alle drie genoemde methodes komen aan de orde.

Beeldgedicht
 
Ten slotte hier een filmpje waarin Chabot zelf aan het woord is. De strijder voor een humane dood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten