maandag 15 december 2014

Chicken Run, Peter Lord en Nick Park, 2000.

Hoes
Een alleraardigste animatiefilm over een kippenren, tevens over de vlucht (ontsnapping) van de kippen.
De kippen in deze film hebben het best naar hun zin, althans op één na. Ze eten lekker en veel (Chicken Feed! That's my favourite!) en leggen elke dag een ei. De toeschouwer ziet intussen, dat hun behuizing eruit ziet als een concentratiekamp, met hek, uitkijktoren, stapelbedden. Eén kip is zich bewust van haar nare situatie, en probeert te ontsnappen. Alles probeert ze, een tunnel graven, zich laten katapulteren, zich vermommen... Ze probeert ook anderen mee te laten ontsnappen, maar alles wat haar deel is, is gevangenzetting in het kolenhok door Mr. Tweedy. (Let op de laarzen van het echtpaar!) Op een dag komt Rocky aan, een haan, als een geschenk uit de hemel. Immers, hij komt gevlogen, en Ginger (de kip die zich wil bevrijden) ziet meteen dat dat de toekomst voor haar en de andere kippen is.
De ren is in handen van deze vreselijke vrouw, Mrs. Tweedy. Als een kip geen eieren meer legt, gaat onherroepelijk haar kop eraf, en belandt ze in de pan. 
Ontsnappingspoging met voederbak als ram. 
De stapelbedden 
Mr. en Mrs Tweedy. Hij is volledig onderdanig aan haar. Intussen ziet hij wel dat de kippen samenzweren, maar zij weet alles beter, en beweert dat zo'n gekonkel zich alleen maar in zijn hoofd afspeelt. 
Rocky is een opscheppertje. Hij laat de dames graag geloven dat hij vliegen kan.

Mislukte vliegpoging. 
Mrs. Tweedy krijgt een geweldig plan om veel méér geld te gaan verdienen! Er komt een grote 'pie'- machine. 
Nee, ik wil dat ook niet. 
Sinister. De film is echt, er gebeuren nare dingen (er wordt heus een kip geslacht); toch bezie je alles met een glimlach, en overwint ten slotte het goede. Zie ook hiervoor weer deze leuke recensie van
Ja, ze heeft lekkere ideeën, deze nare tante. 
 

De brei-kip 
Geheel links op de foto is ook een leuk figuur: het is de oude haan Fowler, die in de oorlog (naar hij beweert) een belangrijke rol speelde in de RAF. Wat is die RAF dan, vraagt Ginger ten slotte. Zo komt de redding niet van Rocky, maar van Fowler. Een geweldig einde!

Ginger 
De andere meiden achter Ginger aan. 
Ja, de ontsnapping is noodzakelijk! 
Peter Lord 
Nick Park, met een van zijn creaties. Lijkt een beetje op de pasteimachine van Mrs. Tweedy
 
Nick Park en Peter Lord waren al bij een groot publiek bekend met hun Wallace en Gromit, een man en zijn hond. Niet bij mij, trouwens.
Ik las deze kernachtige samenvatting:
 
The voice acting is fabulous, the slapstick is brilliant, and the action sequences are spectacula. Bij het kopje 'receptie' in Wikipedia.
De dieren zijn, net als in die andere dierenfilm Babe, vertolkers van de verlangens en de hoop van
mensen.
 
Trailer van Chicken Run
En hier eentje van een Wallace en Gromit-film. Moest ik misschien ook maar eens bekijken.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten