zondag 9 november 2014

Claires Knie, Eric Rohmer, 1970.

Hoes

Deze film hebben we gekeken op Arte, in het Frans, met dito ondertiteling.
De film had mooie beelden, de natuur was prachtig, en vooral de twee jonge meisjes waren erg mooi. Maar er was vooral veel tekst, dat was minder leuk.
Het verhaal is, dat een iets oudere man, Jerome,  (35) het aanlegt met een jong meisje (16 of zoiets). Hij vertelt al zijn wederwaardigheden aan Aurora, een vriendin van hem, bij wie hij logeert in een huis aan het meer van Anécy. Het meisje Laura is trouwens verliefd op hem, en doet haar best hem te verleiden.
Elke keer gaat de man na afloop naar Aurora om precies van zijn ervaringen te vertellen. Ik begreep uit de recensies achteraf, dat hij het hele gebeuren in een boek wil verwerken. Ook Aurora is auteur.
Halverwege komt het zusje van Laura op de proppen, een prachtig meisje, rank van gestalte. Ze heeft een vriendje met wie ze het goed kan vinden, maar Jérôme raakt geobsedeerd door haar. Ook deze gevoelens vertolkt hij weer voor Aurora. Die obsessie concentreert zich op de knie van Claire.
Het gebeurt, dat Jerome en Claire samen in een onweersbui terecht komen, en moeten schuilen. Jerome vertelt Claire dat hij haar vriendje met een ander heeft gezien. Claire is er ondersteboven van, en Jerome troost haar door een hand op die fel begeerde knie te leggen en te blijven strelen. Claire trekt zich niet terug. Maar blijft huilen.
Dat is het verhaal. Ook nu weer vertelt Jerome alles door aan Aurora.
 
Ik kreeg een hekel aan die vent, die zich zo tussen die jonge mensen in drong, en zijn handen niet thuis kon houden. Hij stelde het aan zijn vriendin zo voor, dat hij zijn verloofde (elders) trouw bleef. Maar intussen zie je hem zijn macht uitoefenen op die jonge kinderen. En dan dat mom van literaire verwerking erbij: bah.
 
De speler, Jean-Claude Brialy, is een man die veel voor films uit de Nouvelle Vague gespeeld heeft. De regisseur Eric Rohmer is een van de bekendste regisseurs uit dat genre. In de Nouvelle Vague zette men zich af tegen de geijkte Hollywood-films. Een van de bekendste regisseurs uit deze stroming is Jean Luc Godard.
Meer van Anecy, en de mooie knie van Claire
Een gewoon, jong vriendje van een van de zusjes
Zo komt en gaat Jerome, met speedboot over het meer.
Ik vond hem steeds vervelender worden, deze 'dirty old man' (bij die jonge kinderen was hij dat zeker!)
Hier nog even als terloops die knie aangeraakt.
Hier opzettelijk, het meisje in zijn macht.
Het was niet om aan te zien.
Trailer 
Éric Rohmer, in 2004. Hij overleed in 2010.
 
 
 

 

 

 

 

 



 

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten