maandag 20 oktober 2014

Vision - aus dem Leben von Hildegard von Bingen, Margaretha von Trotta, 2009

Hoes  
Margarethe von Trotta maakte een film over de middeleeuwse Hildegard von Bingen. Deze non leefde van 1098 tot 1179. In 1106 werd ze als tiende kind opgedragen aan God. Ze kreeg huisonderwijs, samen met Jutta van Sponheim, onder leiding van de weduwe Uda von Göllheim.
In 1112, op Allerheiligen (1 november) deed ze intrede in de kluis naast het bendictijner klooster van de Disibodenberg.
Ergens tussen 1112 en 1115 deed ze haar kloostergelofte.
22 december 1136 sterft Jutta, Hildegard wordt dan priores.
In 1141 heeft ze haar eerste grote visioen, ze begint aan haar werk Scivias. Het eerste theologische werk van Hildegard.
Hier werk van een miniatuurschilder; uit Scivias, verbeelding van het Vierde Visioen
Tussen 1141 en 1151 voltooit ze dit, schrijft liederencomposities en Ordo Virtutum, een toneelstuk. De nonnen speelden dit zelf, één keer per jaar mochten ze dan in gewone kleren. De film laat dit ook zien.
1147 schrijft Hildegard haar eerste brief aan Bernardus van Clairvaux.
In 1147 en 1148 vindt de Synode van Trier plaats. Paus Eugenius III leest openlijk uit het werk van Hildegard voor. Hierbij is Bernard van Clairvaux aanwezig.
In 1150 verhuist Hildegard met 20 zusters naar de Rupertsberg. Een eigen klooster wordt gebouwd. Dit nadat ze een visioen gekregen had om dit te doen, zich losmaken van het mannenklooster. Ze ondervond daarbij veel tegenwerking.
Tussen 1151 en 1174 schrijft ze nog een aantal  grote werken: Physica en Causae et Curae; Liber Vitae Meritorium (boek van het verdienstelijke leven en het Liber Divinorem Operum (boek van de goddelijke werken).
In 1165 volgt de stichting van een tweede klooster aan de overkant van de Rijn in Eibingen bij Rüdesheim.
1173: secretaris Volmar sterft.
1179: 17 september sterft Hildegard.
Tussen 1181 en 1186 voltooit magister Theodorik de Hildegard-Vita.
Er is een omvangrijke correspondentie van Hildegard bewaard gebleven, meer dan 300 brieven. Juist door die brieven groeide haar bekendheid.
 
Frater Henri Boelaers schreef uitleg bij de miniaturen uit de Scivias. Zie DEZE SITE, voor alle miniaturen. De Frater schreef de biografie De Ariadnedraad van een monnik. Een halve eeuw meditatieve omgang met Hildegard von Bingen. Kampen, 1997.
Voor zover ik weet is niet bekend wie de miniaturen geschilderd heeft. Ik meen dat ze wel van dezelfde tijd zijn als die van Hildegard. Maar schreef zij eerst de Visioenen, en schilderde de miniaturist er toen zijn plaatjes bij? Of was het juist andersom? We weten het niet.
 
Margarethe van Trotta maakte een menselijke film van Hildegard. Alle bovengemelde feiten keren terug. Hildegard is, behalve een sterke en bijzondere vrouw, ook maar een mens. Dat blijkt uit haar verhouding tot de non Richardis. Ze heeft een heel sterke band met haar, die als moeder-dochter wordt beschreven. Maar Hildegard kan haast geen afscheid van haar nemen, als Richardis besluit zelf priores van een ander klooster te worden.
De ondeugd die vaker genoemd wordt, is de jaloezie.
Hildegard hield van de natuur, en stond een gezonde levenshouding voor. Ze wist ook veel van planten en kruiden. Er worden nu nog altijd boeken van haar verkocht over dit onderwerp in Duitsland.
Op zoek naar heilzame planten en kruiden.
... waarover zij haar 'dochters' instrueerde. En over schreef.
Ze werd gesteund door broeder Volmar, tot aan zijn dood.
Hildegard en broeder Volmar
Dit in tegenstelling tot de abt van de Benedictijners, die haar als een werktuig van de duivel zag. Maar Hildegard onderhield betrekkingen met de groten der aarde, o.a. Bernard van Clairvaux. Zelfs de paus las haar werk, en stimuleerde haar haar visioenen te boek te stellen. Puur feministisch was haar actie om onder het mannenklooster uit te komen.
Richardis von Stade, jonge edelvrouw wordt door haar moeder aan Hildegard toevertrouwd.

 
Het bezit van boeken was, zeker voor een vrouw, héél bijzonder in die tijd.
Margarethe von Trotta aan het werk.
Kloosterleven
De hoofdrolspeelster Barbara Sukowa met Von Trotta 
Trailer
Ten slotte een film met Hildegards prachtige meditatieve muziek. Met dito beelden erbij.
 
In 2007 volgde ik een cursus bij de HOVO: Hildegard von Bingen (1098-1179), een allesomvattende vrouw.
Uit die cursus heb ik de tijdtabel gebruikt voor haar leven. Alles komt ook in de film aan de orde.
Ik was speciaal geïnteresseerd in Von Trotta, omdat die ook het leven van Rosa Luxemburg heeft verfilmd. Tot nu toe heb ik die film nog niet te pakken kunnen krijgen. Maar hij circuleert ook op YouTube, dus binnenkort komt ook daar vast een blog van!
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten