maandag 20 oktober 2014

True grit, Joel en Ethan Coen, 2010.

Hoes/Poster
Na Blood Simple, Fargo, en O Brother, where art thou was ik natuurlijk opnieuw nieuwsgierig naar deze film van de gebroeders Coen. Ik hád hem al eens gezien, maar ik wilde hem opnieuw ondergaan.
Het is het verhaal van een 14-jarig meisje Mattie Ross, dat de moordenaar van haar vader, Tom Chaney, op wil zoeken en laten berechten. Ze zoekt daarvoor iemand met 'true grit', de juiste volharding. Ze meent die man gevonden te hebben in U.S. Marshal Rueben 'Rooster' Cogburn, een eenogige, ruwe man. 
Hier Hailee Steinfeld (Mattie) en Jeff Bridges als zichzelf.
Er dient zich nog een kandidaat aan, 'mister Laboeuf' (Matt Damon). Maar de ware true grit zit toch echt in Cogburn, zoals de film laat zien.
Er volgt een achtervolging over de prairie, waarbij verscheidene doden vallen.
Uiteindelijk vindt Mattie de moordenaar van haar vader, en doodt hem zelf. Daarbij valt ze echter in een diep gat, waar ze door een slang gebeten wordt. Cogburn bewijst dan zijn waarde: hij rent met haar op haar kleine paard naar een dokter; als haar paard het begeeft, gaat hij te voet verder, hij draagt het meisje in zijn armen. Mattie wordt gered, maar moet een arm laten amputeren. Jaren later zoekt ze Cogburn op, maar die is dan net overleden. 
Mattie Ross, goed van de tongriem gesneden, voor niemand bang
Mister Labouff 
....gespeeld door Matt Damon 
Engerd onderweg, brengt hen in contact met de Tom Chaney 

Cogburn 
Hier in actie. 


Wat de films van de Coens ook zo mooi maakt, zijn altijd de plaatjes... 
Hier hebben we hem: Tom Chaney. (Josh Brolin) 
De gebroeders Coen aan het werk. 
Weer zulk mooi werk. 
Trailer.
Eerlijk is eerlijk: de eerste keer was de film tóch leuker!
Maar ik blijf fan van de Coens!
En o ja: de film is naar een boek van Charles Portis, met dezelfde titel. Het is ook al eerder verfilmd, met John Wayne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten