zaterdag 4 oktober 2014

Elizabeth, 1998, Shekhar Kapur.

Hoes
Ook deze film was weer een feest om terug te zien. Die prachtige Kate Blanchet - die ik trouwens voortdurend verwarde met Kate Winslet! Ik zat maar naar de overeenkomst te zoeken in hun gezichten - die die rol van koningin zo geweldig vertolkte. Eerst als vrolijke jonge vrouw, nog vol liefde en verwachting over haar leven met Robert Dudley, haar enige echte, vertrouwde vriend. 'Play a volta!' roept ze twee keer in de film. De eerste keer is alles nog goed met haar en hem, ze deelt met hem.  De tweede keer is ze door hem verraden - hij blijkt al getrouwd te zijn - en diezelfde dans is nu pijnlijk en afstandelijk. Hij bezegelt de breuk tussen de twee.
De film verhaalt van het begin van haar regeringsperiode. Haar halfzus Maria - katholiek - is gestorven, de protestantse Elizabeth neemt het roer over. Al haar raadgevers fluisteren in wat ze moet doen. Het erge voor haar is, dat er oorlog komt, wat ze ook doet. Volgens haar raadgevers moet ze trouwen, hetzij met de Spaanse koning, hetzij met de hertog van Anjou. De eerste zal ze nooit zien, de tweede is een losbol. Maar zo'n huwelijk zal wel de troon veilig stellen.
De enige op wie ze zich dan blijkt te kunnen richten is Francis Walsingham (Geoffrey Rush), een harde man, maar wel met inzicht. Via hem laat Elizabeth al haar tegenstanders - de katholieken - uit de weg ruimen. Ze is nu al haar jeugd en onbezorgdheid kwijt. Ze laat zich bijna kaal knippen, blanket haar gezicht, is nog steeds mooi, maar ziet er afstandelijk en koud uit. Ze is nu getrouwd met het Engelse volk.
Portret van de echte Elizabeth 
Onder de zorgen van de politiek 
Hier nog de vreugde met de Earl of Leicester (Anna Bosboom Toussaint schreef een boek over hem met als titel: De Graaf van Leicester)  



Walsingham 
 
IJzig, verdrietig.  
Trailer
De regisseur, uit India
Documentaire over het leven van Elizabeth I

Geen opmerkingen:

Een reactie posten