vrijdag 3 oktober 2014

Blood Simple, Joel and Ethan Coen, 1984

Hoes
Een uitstekende thriller, deze Blood Simple van de Gebroeders Coen. Met dezelfde hoofdrolspeelster als in Fargo, Frances MacDormand, Alleen is ze hier een stuk jonger. Ze is Joel Coens vrouw.
Het verhaal:
Een rijke man, Julian Marty, laat zijn vrouw Abby  en zijn medewerker Ray schaduwen door Loren Visser, privé-detective. Als blijkt dat ze een affaire hebben, geeft hij de detective opdracht het stel uit de weg te ruimen.
De akelige detective, die met geen misdaad meer of minder in zijn maag zit.
Loren doet alsof hij dat doet, hij geeft een stel foto's van het stel, slapende, en bewerkt met heuse moordeffecten. Hij vermoordt Marty, maar van zijn foto's ligt er nu één in Marty's kluis. Ook zijn aansteker ligt nog op tafel bij de dode..
Ray vindt Marty, maar ook de revolver van zijn geliefde, en dus verdenkt hij háár van de moord. Hij neemt de dode mee op sleeptouw. Die dode blijkt echter niet dood! We zien Ray worstelen met zichzelf. Uiteindelijk begraaft hij Marty levend, dat is het enige dat hij durft.
Het nachtelijk veld...
.... waar de stervende Marty toch nog voortkruipt
....maar hier ligt hij toch nu toch begraven
.... door deze brave man, die zijn geliefde wil vrijwaren, die hij zelf verdenkt .
Hij keert terug naar Abby. Die snapt er niks van, helemaal niet als Ray voor haar ogen wordt neergeschoten. Dan beseft ze pas dat ze echt in gevaar is. De immorele detective bedreigt ook haar. Zij weet hem slim te pakken: ze is verstopt in een soort tussenruimte; hij komt buitenom door het raam met zijn hand. Zij doorspiest hem met een dolk.
Die rotzak kan geen kant meer op. Voor hoe lang?
Ten slotte lukt het haar hem neer te schieten, dwars door het dunne wandje heen. Ze weet dan nog altijd niet wie ze doodt, ze roept iets tegen Marty, ze denkt dat hij het is.
De stervende detective laat een akelige lach horen, waarmee  de film ten einde is.
de griezel
... tegenover de onschuldige angst
....die gelukkig zegeviert.

Trailer
 
Ik vond dit nog over de titel:
 
The film's title derives from the Dashiell Hammett novel Red Harvest (1929), in which the term "blood simple" describes the addled, fearful mindset of people after a prolonged immersion in violent situations.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten