woensdag 17 september 2014

Lebanon, Samuel Maoz, 2009.

Hoes
Lebanon is een Israëlische oorlogsfilm uit 2009, geschreven en geregisseerd door Samuel Maoz, die zelf als dienstplichtig militair gediend heeft in Libanon. Het betreft de Israëlische inval in Libanon in 1982.
We zien feitelijk alles vanuit het perspectief van een paar jonge mannen in een tank.
Ze krijgen hun opdrachten via een commandant die zich af en toe in de tank laat zien, en via de radio. Zij heten 'Rhinoceros', de paraptroopers Cinderella, hun veilige basis heet San Tropez. Een fosforbom krijgt een prachtige verhullende naam, het mag niet bekend worden dat de Israëli's die gebruiken.
De jonge mannen zijn allemaal bang. Ze hebben ook hun onderlinge psychologie. Zo is Assi een bange, niet erg overtuigende commandant, Hertzl een man die haantjesgedrag vertoon; hun directe superieur heeft veel meer ervaring en is geharder.
De leiding wordt betwist.
Deze man is hun directe superieur. Hij heeft het wel voor het zeggen, maar is er meestal niet.
Hun opdracht is, vijandelijk gebied in te gaan, dat al door de Israëlische luchtmacht is gebombardeerd. Bij het eerste treffen durft Assi (of Shmuel? de schutter?) niet te schieten. Dat kost één van de hunnen, een soldaat buiten, Jonathan, het leven.
Het eerste treffen op vijandelijk terrein.
Als 'engel' wordt de dode naar binnen getakeld. Voor het  volgende treffen worden er geen waarschuwingsschoten meer gevraagd, er moet onmiddellijk geschoten worden. Een kippenboer raakt zwaar gewond, hij krijgt het genadeschot. We zien de angstogen van de mannen in de tank.
Het volgende treffen is bij een flat, een kind en diens familie komen om, alleen de moeder blijft over. Hartverscheurend om te zien hoe zij haar kind zoekt.
Wanhopige moeder.
De straten van Beirut destijds.
Dan komt er een Syrische gevangene aan boord.
Onbetrouwbare falangisten.
Een falangist (christelijke militie die samenwerkt met de Israëli's) komt aan boord en vraagt wie er Arabisch spreekt. Niemand. Nu dreigt hij de Syriër met de ernstigste martelingen en de dood, zodra hij hem mee zal nemen uit de tank. Als de falangist weer buiten is wordt de Syriër helemaal gek van angst, de mannen geven hem morfine.
Volgens de radiostemmen moeten de tankmannen de falangisten volgen. De tank is verdwaald, wij hebben, met de mannen mee,  geen idee waar ze zich bevinden. Ook is er van alles kapot, de tank start nog met moeite, de meters werken niet meer. Via een andere (verboden) radiofrequentie horen ze dat ze min of meer zijn opgegeven.
In die situatie wordt Assi de commandant tóch moedig. Hij scheert zich en geeft bevel de tank op te ruimen. Zoals het hoort, eindelijk geeft hij aan die eis gehoor. Hij laat de Syriër niet in handen vallen van de falangisten. Ze banen zich een uitweg uit de stad, waarbij Assi om het leven komt. Juist hebben zijn ouders gehoord dat het goed met hem gaat.
 
 
 
Vier beelden van de jonge, onervaren soldaten.
De film begint en eindigt met een shot van een zonnebloemenveld. Op het laatste shot zien we daar ook de tank staan, die uiteindelijk aan het oorlogsgebied ontkomen is.  

Trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten