vrijdag 12 september 2014

Doubt, John Patrick Shanley, 2008.

Poster
Meryl Streep en Amy Adams, respectievelijk hoofd van de school (Zuster Aloysia) en zuster James 
Leerlingen van de parochieschool, klassister James 
Het gesprek tussen hoofd der school en de moeder van Donald Miller 
Father Flynn 
Mevrouw Miller, een prachtige rol van Viola Davis.
Nog een keer met Streep 
Donald Miller, vertolkt door Joseph Foster

Trailer
Deze geweldige film is gemaakt naar het toneelstuk van de schrijver John Patrick Shanley, die ook de film regisseerde. De film is zo prachtig, omdat alle spelers erin zo ijzersterk zijn. Het was weer eens een plezier Philip Seymour Hoffman te zien, wat speelt die man toch geweldig! Wat ontzettend jammer dat hij er niet meer is.
Meryl Streep is ook geweldig als superstrenge hoofdnon - al trok ze mij misschien wat te vaak met haar mond. Maar laat ik niet zeuren, ze was prima in haar rol. Het allermooiste vond ik de moeder van David. Ademloos zat ik te kijken en te luisteren naar het gesprek tussen haar en Meryl Streep. Voor mij was zij  geheel en al overtuigend en ontroerend in haar antwoord op Aloysia, al was die ook geschokt door wat ze hoorde.
 
Ik vertel kort het verhaal van de film: Father Flynn is een hartstikke leuke, vlotte priester. Hij preekt ook geweldig, bijvoorbeeld de preek over de twijfel, waarmee de film begint. Twijfel verbindt ons mensen, zegt hij. Met deze preek laadt hij wel een zekere verdenking op zich, want Streep wil wel eens weten of hij persoonlijk ook reden heeft om te twijfelen.
Er dient zich een verdachte situatie aan, waarbij de vraag aan de orde is of er sprake is van misbruik van de priester met de enige zwarte leerling van de school.
Wet knappe van de film is, dat er geen antwoord op die vraag komt. wij als kijkers moeten zelf maar uitmaken voor wie we kiezen, want de priester blijft ontkennen, Streep blijft beschuldigen. Ze krijgt de priester ook weg, maar die wordt elders juist bevorderd tot pastoor.
De moeder van Donald maakt het niet uit. haar zoon moet de rit maar uitzitten tot juni, dan kan hij naar een betere vervolgschool. Ze is alleen maar blij dat de priester haar zoon wat beschermt en steunt, hij wordt gepest, en zijn vader slaat hemthuis bont en blauw. Helemaal als hij zou weten dat Donald homosexueel is.  
Zoals gezegd: vader Flynn neemt ontslag. Hij vertrekt na weer een mooie preek. We zien zuster Aloysia en zuster James samen in de tuin. De strenge zuster breekt in tranen uit, ten slotte erkent ze dat ze twijfelt...
Ik heb niets verteld van de rol van zuster James, die ook prima is. Zij is een jonge, wat naïeve zuster. Zij gelooft de priester wel, dat hij geen kwaad in de zin heeft gehad. Zij heeft een eigen klas met jongens. Je merkt dat ze veel liever is dan haar tegenpool Aloysia, maar ze kan diens strengheid toch goed gebruiken. Zij vangt Streep op aan het slot van de film.
De schrijver en regisseur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten