vrijdag 8 augustus 2014

'She's got Bette Davis' Eyes'

Wie anders heeft Bette Davis' eyes dan... Bette Davis zélf?
Wat was ik blij dat ik de film The Little Foxes kon zien, uit 1941, met Davis zelf in de hoofdrol. Met die prachtige ogen, overheersend, gemeen, en een spel dat iets té veel was aangezet. Maar kwam dat ook niet, omdat het oorspronkelijk een toneelstuk was? Hoe dan ook: ik heb genoten en hoop nog meer van haar te kunnen zien!
Hoes
O, vang voor ons de vossen,
die kleine vossen
die wijngaarden vernielen,
onze wijngaard die in bloei staat.
Hooglied, 2:15
De titel van de film The little Foxes uit 1941 van William Wyler is gebaseerd op bovengenoemd citaat uit het Hooglied.
Twee broers, Ben en Oscar, willen dat hun zus Regina meedoet met hun investeringsplannen voor een katoenfabriek. Regina heeft als zus nooit iets geërfd, en ziet nu haar kans schoon om daar iets van recht te zetten. Ze eist méér van de opbrengst dan haar broers. Haar aandeel in het startkapitaal moet echter wel van haar man Horace komen. Eén van de plannen om dat te bereiken is, dat Alexandra, de dochter van Regina en Horace, zal trouwen met haar volle neef Leo, zoon van Oscar. Maar daar wil Alexandra niets van weten.
Horace wil trouwens niet investeren. Hij vindt, dat de broers bezig zijn het land kapot te maken, de zwarten uit te buiten, alles wat zwak en teer is te verwoesten. Het moet ánders. Zijn dochter is op zijn hand.
Intussen gaan de plannen van de broers verder: zoon Leo stelt voor, dat hij, als bankemployé, de obligaties uit de kluis van Horace zal 'lenen'. Dit gebeurt ook. Maar anders dan verwacht komt Horace daar al snel achter. Wat nu verder te doen?
Thuis bij Regina (Bette Davis) en Horace zijn de ruzies niet van de lucht. Alexandra hoort de vreselijke dingen die haar moeder tegen haar vader zegt. Horace heeft hele andere plannen met zijn geld dan Regina. Maar Horace krijgt weer een hartaanval, en Regina láát hem daarin, ze onthoudt hem bewust de benodigde medicijnen. Horace zakt ineen op de trap, onderweg naar zijn druppeltjes.
Regina kan nu haar broers chanteren, en eist 75% van de opbrengst van de aanstaande fabriek. Alexandra confronteert haar moeder met het feit dat haar vader (die in een rolstoel zat) op de trap lag. Ze verlaat haar moeder met haar vriend David, die al lang vond dat zijn vriendinnetje weg moest uit dat huis waar zo veel slechtheid heerste.
Regina blijft alleen achter. Precies met eenzelfde grote leegte waar ze als jong meisje al mee zat.
Prachtige, ijzingwekkende Regina; hier laat ze haar man barsten die een hartaanval heeft. 
Er is méér mis in de familie: broertje Oscar heeft zijn vrouw Birdie enkel getrouwd vanwege de katoenplantage. De arme Birdie wordt geslagen en vernederd door haar man. De hoofdpijn waar ze zogenaamd aan lijdt, is in werkelijkheid alcoholisme.  
Zo mooi, en tegelijk zo lelijk... 
Het verhaal speelt rond 1900; het huis is vol met zwarte bedienden. 
Vader en dochter zijn twee handen op een buik. 
Ma is niet gewend dat dochter haar tegenspreekt. Toch gebeurt dit uiteindelijk, zoals het hoort.
Zo kon Bette Davis er ook uitzien.

Moet ik nog zeggen dat ik een groot bewonderaar ben van Bette Davis? Net als Kim Carnes. 

La Grande Dame herself

Geen opmerkingen:

Een reactie posten