zaterdag 2 augustus 2014

Rots en Water; documentaire van Human-TV, 2014.

Het boek; (of: één van de); vertaald in Engels, Duits en Indonesisch. Het programma is al aan zeer veel kinderen over de hele wereld geleerd.
Rots en water is een mooie documentaire over het werk van Freerk Ykema. Hij heeft een programma ontwikkeld om de weerbaarheid van kinderen te trainen. Het claimt succes tegen pesten, en gaat uit van de kracht van de kinderen. Ze leren te aarden, stevig met de benen wijd op de aarde te staan. Elkaar aankijken is een teken van kracht en terugtrekken bij dreigende agressie, zonder 'het hoofd te buigen', dat wil zeggen zonder je geïntimideerd terug te trekken.

Ik vond het een mooie documentaire en het programma zeer geloofwaardig. Dat komt misschien door de  figuur Ykema, die 'gewoon' gymleraar is. Ik heb al meer gemerkt dat mensen als hij - sportleraren en/of fysiotherapeuten - heel down-to-earth tóch heel spiritueel bezig kunnen zijn. Doel is niet alleen pesten te voorkomen of weg te krijgen, het gaat ook om leren een gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen door minder 'in het hoofd' en meer 'in het lijf' te zitten.
'Rots' staat voor kracht, maar ook voor agressie. Het is op zichzelf niet verkeerd, maar soms is het beter 'water' te zijn, dan 'rots', omdat je er niet mee provoceert.

Belangstellenden voor de documentaire kunnen hem nog zien via DEZE LINK.
Rots en water letterlijk. 
De twee polen wat nader uitgewerkt.
Ykema met een trainer; er zijn speciale trainingsprogramma's om trainer te kunnen worden. 
Sympathieke vent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten