zondag 3 augustus 2014

Manon des sources, Claude Berri 1986.

Vervolg op de film Jean de la Florette, van dezelfde regisseur. Met in de hoofdrollen weer Yves Montand, als Soubeyran, als zijn neef Ugolin Daniel Auteuil, en Emmanuelle Béart als Manon.
Trailer
Manon, de dochter van de Bochel, woont nog in hetzelfde gebied als haar ouders woonden. Haar moeder zingt in de grote stad als operazangeres. Manon is geitenhoedster. Ugolin woont in het huis van Jean de la Florette, en heeft de grond letterlijk tot bloei gebracht met duizenden anjers. Het gaat hem goed, dank zij de bron, en daarom pusht zijn oom hem om een vrouw te zoeken. Het is het enige nog dat aan hun geluk ontbreekt. En anders verdwijnt de pot met goud van de Soubeyrans ook maar naar vreemden.
Ugolin ziet Manon bij een watertje, en is helemaal verkocht. Hij maakt avances in een idioot duur jagerskostuum, op advies van zijn oom. Manon moet niks van hem weten.
Intussen is zij erachter dat het hele dorp mede schuldig was aan het gebeurde met haar vader: iedereen wist dat er een bron op zijn land was, niemand stelden het gezin ervan op de hoogte. Manon vindt het natuurlijk verschrikkelijk wat ze nu weer hoort, bovenop het verraad van de twee Soubeyrans. De nieuwe dorpsonderwijzer vertelt haar iets meer van de geologie van het dorp, en zo lukt het haar haar vader te werken. Ze ontdekt min of meer per ongeluk de oorsprong van de bron, en verstopt op haar beurt de watertoevoer van de bron. Het hele dorp zit nu zonder water! Dat levert kostelijke taferelen op met een woedende dorpsbevolking, een burgemeester die een deskundige laat komen die alleen maar zit te zwetsen, en ten slotte een processie om met Gods hulp de bron weer aan het stromen te krijgen.
De liefde tussen Manon en de onderwijzer helpen een handje.
Dat is trouwens de doodklap voor Ugolin, die beseft dat hij Manon nooit krijgen zal. Zijn 'liefdeslint' was trouwens al gaan zweren, dus hij vermoedde al iets ernstigs. Hij verhangt zich.
Zijn oom is ten einde raad. Dit wordt nog vele malen erger, als er een blinde vrouw naar het dorp komt, en vertelt dat Florette hem destijds een brief gestuurd heeft. Soubeyran heeft die nooit ontvangen, wat een drama is... Want Florette vertelde hem daarin lang geleden dat zij van hem zwanger is. Jean de la Florette blijkt de zoon van Soubeyran zelf... Hij kan met deze kennis niet meer verder in het leven. Hij gaat keurig gekleed liggen op zijn eenzame bed, en laat zich gaan in de dood.
Daniel Auteuil speelt een geweldige rol met de wat imbeciele Ugolin 
Hoes 
De blinde vrouw vertelt een groot geheim 
Manon bespiedt de onderwijzer vanuit een boom 
Hier wordt ze zijn echtgenote 
De twee verhalen zijn naar de boeken van Marcel Pagnol, met dezelfde titels. 
De geitenhoedster Manon. 

Nog een keer mijn lievelingsacteur uit deze film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten