zaterdag 19 juli 2014

Stoner - John Williams, 1965 (2014)

Boekomslag
Stoner is een heel populair boek geweest. Misschien is het dat nog wel steeds. Het wordt door velen aanbevolen, onder anderen door Arnold Grunberg, Paul de Leeuw, Joost Zwagerman.
Ik zelf vond het zeker een mooi boek. Het gaat over een boerenzoon die belangstelling krijgt voor de Engelse letterkunde. In plaats van landbouwkunde gaat hij Engels studeren en wordt docent aan de universiteit. Hij trouwt met een bankiersdochter, Edith. Het huwelijk mislukt. Ze hebben één kind, Grace. Stoner kan het goed met haar vinden, maar er ontbrandt een strijd tussen Edith en hem, waarbij zij de dochter als het ware inpikt. Zijn vrouw neemt hem ook zijn studiekamer af. Hij moet vaak het huishouden alleen doen en naast al zijn academische werk ook nog het kind verzorgen, omdat zijn vrouw ziekelijk is. Op de universiteit gaat alles ook niet van een leien dakje, omdat hij een meerdere heeft die hem niet mag. Met de dochter gaat het niet goed, en tegen de tijd dat Stoner stervende is, is het resultaat dat bijna alles in zijn leven fout gegaan.
Ik las het 'met groot plezier'. Dat is een beetje gek gezegd voor zo veel somberte, maar het boeide me zeker. Ik vond de man integer, misschien iets te veel. Dat hij zijn geliefde liet lopen was wel een beetje heel erg.
 
John Williams schreef dit boek in 1965, het maakte dus een revival mee. Overigens was dat vooral in Europa, niet in Amerika.
Williams schreef verder de romans Nothing but the Night, Butcher's Crossing en Augustus. De boeken zijn opmerkelijk vanwege hun stijl en vanwege de diversiteit van de achtergrond - aldus John McGahern, die een epiloog schreef bij Stoner.
Na alle loftuitingen moest ik erg lachen om dit filmpje, met het oordeel van Maarten 't Hart.
John Williams, de auteur.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten