maandag 12 mei 2014

United 93 - Paul Greengrass, 2006.

Hoes
United 93 gaat over het vierde vliegtuig van 9 september 2011, het toestel dat de door de kapers geplande bestemming (Washington, Capitool of White House) niet bereikte, dank zij de samenwerking tussen passagiers en stewardessen.
De film is gebaseerd op rapporten en getuigenverslagen, en geeft zo een heel natuurgetrouw verslag van de dramatische gebeurtenissen van die dag.
De scenes spelen zich afwisselend af in de verkeerstoren en in het gekaapte vliegtuig. Je ziet de ongelooflijke spanning op beide plekken. De trage en inadequate reactie van het leger (ze durven noch kunnen ingrijpen) is ontluisterend.
Aan boord van het vliegtuig zijn drie kapers en achtendertig passagiers, veel plaatsen zijn onbezet. Griezelig om te zien hoe zenuwachtig de kapers zijn, vooral degene die het vliegtuig moet gaan besturen. Je kunt het je nu allemaal nog veel beter voorstellen.
De bom is nep, maar daar komen de passagiers pas later achter. De piloten worden beiden vermoord, ook een gillende stewardess. Er heerst angst en verslagenheid in het toestel.
Geleidelijk zie je dat de passagiers meer durven. Zo bellen ze bijna allemaal naar huis om afscheid te nemen van hun geliefden. Heel aangrijpend.
Een man van wie je het het minste verwacht neemt ten slotte het initiatief om de kapers te overmeesteren. Er is onder de passagiers een piloot, die zal het stuur over gaan nemen. Ze verzamelen wapens, vorken, een brandblusser, alles wat kan dienen. De cockpit is afgesloten, maar met een wagentje rammen ze de deur. We zien het toestel slingeren, ondersteboven hangen. Dan valt het scherm zwart. He toestel heeft zich in de grond geboord, alle inzittenden zijn daarbij omgekomen.
Overleg
Stewardess
Twee kapers, nerveus, maar keihard
De derde kaper, piloot
Rechts de man die het verzet initieert
Stiekem bellen met thuis
Ongelooflijke angst
 
Twee beelden uit de werkelijkheid  
Trailer 
Geluidsopnamen (documentaire) van de laatste contacten met het vliegtuig. 
Weergave van de werkelijke passagiers. De film maakt gebruik van onbekende acteurs om niet afgeleid te raken door een bekend gezicht. 
Animatie van de laatste vlucht van United 93. Met de originele teksten.
De film is ook zo indrukwekkend omdat dit een stuk geschiedenis is waar we allemaal bovenop hebben gezeten. De moed van het verzet is fantastisch!
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten