zondag 11 mei 2014

Take Shelter - Jeff Nichols, 2011.

Hoes
Take shelter is een film die me bij zal blijven. Ik zag hem gisteravond, terwijl bijna heel Nederland naar het Songfestival 2014 zat te kijken, en mijn familie in P3 was, hier in Purmerend. Mijn zoon trad daar op met de Zombie Eaters. Een vreselijke naam voor (in mijn oren) vreselijke muziek, waar de mannen evenwel hard voor hebben moeten studeren, en waarvan mijn zoon glim-oogjes krijgt.... ;-)
Regen als olie in de visioenen
De hoofdpersoon in Take Shelter, Curtis, wordt geplaagd door vreselijke nachtmerries. Ze zijn evenwel erg mooi om te zien: hij droomt steeds dat er een verschrikkelijke storm zal optreden, erger dan er ooit heeft plaats gevonden. We zien beelden van donkere luchten, slurfen van wervelwinden, bruine regen, bliksemschichten, vreemd rondwervelende vogelzwermen.
Luchten, bliksemschichten
De nachtmerries werken dóór overdag: de beet van zijn hond (in zijn droom) voelt hij de hele dag nog; hij plast in bed; ook op zijn werk hoort hij donderslagen, terwijl zijn collega niets hoort.
Gaandeweg gaan we de man wantrouwen.
In bed geplast van de angst.
Hij  heeft een moeder die ergens in de dertig in een gesticht terechtkwam met de diagnose psychotisch-schizofreen, Curtis en zijn oudere broer werden als kind verlaten. Is er nu niet net zo iets met hem aan de hand? Hij verkwist opeens zijn geld aan een idiote schuilkelder; hij neemt een tweede, onverantwoorde hypotheek op zijn huis; hij leent
Samantha en Hannah bij de schuilkelder
bouwmachines van zijn baas, vervreemdt zich van zijn vriend. We raken ervan overtuigd dat hij ziek is.
Een extra probleem is, dat het echtpaar een kind heeft dat doofstom is. Er is extra dure zorg voor haar nodig. Maar hij raakt door zijn bizarre gedrag zijn baan kwijt.
Eén keer neemt hij vrouw (Samantha) en kind (Hannah)
Met gasmaskers in de schuilkelder.  
Hij heeft een erg lieve, sterke vrouw. 
 
mee de schuilkelder in, omdat het stormt. Dat is nadat hij haar eindelijk in vertrouwen genomen over wat hem bezielt. Zij gaat mee, maar eist op een bepaald moment, dat hij de deur opendoet, omdat het niet meer waait. Hij durft niet, maar doet het toch. Vóór alles wil hij bij zijn vrouw en doofstomme kind blijven, hen niet verlaten, zoals zijn moeder hem verlaten heeft.
De psychiater die hem behandelt vindt dat hij fysiek afstand moet nemen van zijn schuilkelder, en hij gehoorzaamt. Het gezin gaat een poosje naar een strandhuisje. Daar ziet het meisje iets aan de
Omdat zijn kind het nu ook ziet, weet hij dat het echt is.

horizon verschijnen. De vrouw ziet het ook. Het regent  iets als motorolie, de lucht is inktzwart, er zwermen vogels. De apocalyps is toch daar, de film gaat op zwart....
Zij ziet het ook. Laatste filmbeeld.
Trailer
Rolbezetting: Michael Shannon, Jessica Chastain, Shea Whigham
 .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten