zondag 13 april 2014

Cave of forgotten dreams - Werner Herzog, 2011

Hoes
Prachtige documentaire van Werner Herzog uit 2011, over de in 1994 in Chauvet ontdekte oudste grottekeningen. Werner Herzog mocht hier als eerste en enige filmen, dat leverde deze unieke beelden op.
Chauvet ligt in de Ardèche in Frankrijk, ik kreeg zin om erheen te gaan.
 

Twee foto's van de Pont d'Arc in de Ardèche.
Het zal niet mogelijk zijn deze grotten zelf te bezoeken. De adem van bezoekers veroorzaakt schimmel op de muren. Waarschijnlijk zal er een replica worden gebouwd die wel toegankelijk is.
De film liet voortdurend zien hoe omzichtig de bezoekers van deze reis met de grotten omgingen.  
Dit is een deel van een video-weergave van de precieze vorm van de grot, via computer-punten.
Wijnstokken aan het begin van de film. Hierna 'betreden' wij de grot. Met de grootst mogelijke eerbied worden de tekeningen gefilmd.
Er is bijzonder muziek te horen; bovendien werkt de stem van Herzog haast hypnotiserend. 
Een van de weinige tekeningen met menselijke afbeeldingen 
Paarden.   
Leeuw.
In de grot bevonden zich tientallen berenschedels. De grot was in vroeger tijden open. Maar behalve de tekeningen zijn er geen menselijke resten gevonden. Op een zeker moment in de historie raakte de toegang tot de grot geblokkeerd door rotsblokken. Vanaf toen kon er niemand meer in, en vond het mysterieuze proces van vorming van stalagmieten en -tieten plaats.  
Volgens Herzog een erotisch plaatje. 
Leeuwen 

Neushoorns.
Op sommige afbeeldingen hadden de dieren acht poten. Herzog veronderstelde dat er een film gesuggereerd werd, met die acht poten, + de weergave op ongelijke rotsmuren en het spelende licht van een toorts daarbij. Klinkt plausibel. 
Ik laat maar zoveel mogelijk zien, het is zo prachtig.... 
Albino-krokodil
Wonderlijk: op 30 kilometer afstand van de grotten van Chauvet ligt een kerncentrale. Waar het koelwater bewaard wordt, zijn krokodillen uitgezet. Die dieren zien nooit het daglicht, er hebben zich daar ook enkele albino-mutanten gevormd.
 
Zeer wetenswaardig vond ik, dat een parfumeur deel uitmaakte van het team. Omdat hij letterlijk zo'n goede neus voor luchtjes had, werkte hij mee om te ruiken aan spleten in het rotslandschap, om te ruiken of daar wellicht nog andere 'zalen'  aanwezig waren.

 
Trailer
Tenslotte wil ik vermelden, hoe indrukwekkend het was toen de hele crew stilte in acht nam, om naar de stilte van de grot te luisteren. Die is zo intens, dat je je eigen hartslag kunt horen.
De maker.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten