donderdag 27 maart 2014

Senia-bijeenkomst over Wilhelmina Triesman, maart 2014.

Boekbespreking 25 maart 2014.
Onze Senia-bijeenkomst over Wilhelmina Triesman kende een ander verloop dan die over het boek Congo: Congo bevatte zo veel informatie, dat de hele middag gevuld was met ons kleine onderzoek naar dit enorme land. Feiten, verbanden, de vraag hoe wij senioren de crisis op hadden weten te lossen... Het hield ons flink bezig, vooraf en tijdens onze twee uurtjes.
Wilhelmina Triesman daarentegen vervulde ons met rust, het was 'slechts' de biografie van één vrouw. Het was ook niet zo'n verschrikkelijk dik boek. Dat behapbare was voor sommigen van ons een hele opluchting, voor anderen alleen een afwisseling.
We lieten ons door de vragen van Senia helemaal meevoeren in de tijd van Triesmans leven. We werden gedwongen ons te verplaatsen in haar, vooral in de keuzes die ze gemaakt had: zou ze hier ook zo'n goede opleiding hebben kunnen genieten als ze had in Rusland; was het eigenlijk wel zo'n slechte tijd voor haar, in 1940 in Rusland, met de studie die ze genoot, een zoontje geboren; kunnen we over haar leven spreken van 'haar trieste leven'?
Gruwelijk beeld van het beleg van Leningrad; Triesman was toen weg met haar kinderen; haar man kwam om van de honger.
We hebben met elkaar wel eens kritiek op de Senia-vragen, toch halen we bij die 'babbelvragen' met elkaar wel argumenten en feiten naar boven. Het valt me op dat we met elkaar aardig wat weten. Dat maakt de bespreking ook interessant.
Ja, en sommigen zouden  het wel leuk hebben gevonden om met iemand als Triesman te corresponderen. Op zo'n moment zie je aardige overeenkomsten tussen de leden van de groep.
Tijdgenoot van Triesman
We bleven met een paar vragen zitten, waarop ik nog geprobeerd heb een antwoord te vinden.
Het verdrag Hitler-Stalin staat bekend als het Molotov-Ribbentroppact van 1939.
Augustus 1939
Het zogenaamde Rückversicherungsvertrag dat in dit verband nog even aan de orde werd gesteld, is van 1887. Het was van Bismarck, aangeboden aan de Russen, en bedoeld om hen gerust te stellen: Duitsland beloofde Rusland neutraliteit bij een eventuele aanval van Oostenrijk-Hongarije. Zie deze link.
 
Schematische voorstelling van de verhoudingen 1887.
Verder vroegen we ons af, welke buitenlanders er in het verleden koninklijk onderscheiden zijn omdat ze zich verdienstelijk hebben gemaakt voor Nederland en zijn cultuur. Ik vond Nelson Mandela, die in 1999 opgenomen werd in de Huisorde de Gouden Leeuw, wegens verdiensten voor koning of koninklijk huis. (Geen idee waar het op slaat. Weet iemand dat?)
Mandela met Beatrix, met een ander lintje. 
 
Dit is de orde van de Gouden Leeuw, voor Mandela. 
In 1989 kreeg cellist en dirigent Rostropovich de huisorde, wegens zijn verdienste voor de kunst. Zie deze link.
Rostropovich, cellist en dirigent; ook koninklijk onderscheiden.
Huisorde Nederlandse leeuw, voor Rostropovich
Er zijn overigens ook in het buitenland bivakkerende Nederlanders die onderscheiden zijn. Wilhelmina Triesman was ook 'een beetje Nederlands', en dus goed met hen te vergelijken. Ik vond: Robbert Dijkgraaff, Johan Cruijff, Gustav Leonhardt en Richard Krajicek. Krajiceks onderscheiding was trouwens wel controversieel, omdat hij als belastingvluchteling in Monaco woonde.

Ik heb ook nog gezocht naar uitspraken van Stalin over het aantal Russische oorlogsslachtoffers in vergelijking met die van de westerse geallieerden. Ik heb daar nog niets over kunnen vinden.

De actualiteit rond De Krim en Poetin hield ons uiteraard ook bezig, nu we het over Rusland en Stalin hadden. Het leek ons allemaal interessant om toch nog een keer De Krimoorlog van Orlando Figes te gaan lezen. Helaas is de heruitgave nog steeds geen feit. Als die niet al te lang op zich laat wachten, kunnen we het misschien voor de eerste keer na de grote vakantie lezen. Dan is er wat meer voorbereidingstijd.
Op ons verlanglijstje.
 
 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten