maandag 24 februari 2014

Todo sobre mi madre - Pedro Almodóvar, 1999.

Hoes
Via Spaanse les hebben we nu al heel wat films van Almodóvar gezien. Ook deze was weer goed, al bespeur ik bij mijzelf een zekere Almodóvar-moeheid. Alwéér Penelope Cruz, onontkoombaar, omdat zij de muze van de regisseur schijnt te zijn. En alweer mannen als vrouwen verkleed/verbouwd.
Penelope Cruz, zwanger en seropositief

Esteban, de zoon van Manuela, die schrijver wil worden maar verongelukt
Intussen is het verhaal best spannend: tienerzoon van alleenstaande moeder verongelukt voor haar ogen. Ze gaat naar Barcelona om zijn vader op te zoeken, die intussen tot vrouw is omgebouwd. Een vriendin aldaar is nu ook zwanger van dezelfde man (vrouw).
Algrado, een mooie rol van Antonia San Juan

Antonia als zichzelf
Het gaat over heel veel tegelijk: over homo's, aids, transgenders, en de dood. 
Daarnaast spelen er allusies met A streetcar named desire en All about Eve. Ik laat die laatste twee maar even voor wat ze zijn, ik zou me dan eerst moeten verdiepen in de oorspronkelijke stukken. Wel is belangrijk dat Almodóvar zijn film opdraagt aan allerlei sterke vrouwen, o.a. Romy Schneider. Mannen spelen er eigenlijk geen rol in.
De hoofdpersoon Manuela is een engel voor iedereen om haar heen, haar zoon, haar vriendin, de toneelspeelster Huma en haar aangenomen kindje Esteban. De rol wordt vertolkt door Cecilia Roth. Algrado, een transseksuele vriendin, wordt vertolkt door Antonia San Juan.
Manuela, een schat van een vrouw 
Hier de actrice als zichzelf (of in een andere rol), Cecilia Roth

Trailer

De film is heel goed ontvangen, kreeg ook diverse prijzen, o.a. Oscar voor de beste vrouwelijke hoofdrol, prijs beste regie in Cannes 1999 enzovoorts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten