zondag 9 februari 2014

The queen - Stephen Frears, 2006

Helen Mirren
The Queen van Stephen Frears blijft een prachtige film. Ik heb hem nu voor de derde keer bekeken, en nog verveelt hij me niet. Helen Mirren vertolkt de rol van Elisabeth II echt heel mooi. Het verhaal wordt waardig vertolkt. Elisabeth zelf was er ook mee ingenomen, een mooier compliment kun je als filmer en filmster toch niet krijgen.

Het is ook prettig om terug te zien omdat je de hele geschiedenis weer voor je in beeld krijgt. De dood van Diane, de schok die door Engeland ging - trouwens door de hele wereld - en hoe het publiek reageerde op het uitblijven van een reactie door het Engelse Koningshuis. Het is aandoenlijk te zien, hoe Elisabeth tenslotte langs de bloemenzee vóór Buckinham Palace loopt, schrikt van sommige opschriften bij de bloemen, en zich dan toch met een glimlach omdraait naar haar volk toe.



Uiteindelijk komt ze bij haar volk 

Eveneens aangrijpend vond ik nog steeds de scene met het hert. De koningin die onverschrokken alleen wegrijdt in een jeep, en panne krijgt. Ze ziet wat er mis is, en wacht rustig af tot er hulp komt. Terwijl we haar op de rug zien, zien we haar schouders lichtjes schokken van het huilen. Er is te veel gebeurd, te veel gezegd, te veel verdriet ingehouden, Op dat moment komt er een reusachtig hert dat haar aanstaart, zij staart terug. Als ze de jagershonden hoort blaffen, wil ze het hert wegjagen, uit bescherming. 


Begin scene met het hert
 
De scene is na al die jaren nog even mooi gebleven.

Ook de rollen van Tony Blair en zijn vrouw worden zeer aannemelijk vertolkt. Het is een open deur, toch zeg ik het: het blijft een geweldige film!
 
 
De trailer
 

 



De regisseur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten