vrijdag 14 februari 2014

Dogtooth - Giorgos Lanthimos, 2009






Hoes







Ik zal het meteen maar vertellen: ik heb van deze film alleen het laatste half uur gezien. Maar hij is zo in mijn geheugen blijven zitten, dat ik er maar vast iets van noteer.
Over deze scene heb ik alleen maar gelezen; Pa maakt zijn kinderen iets gruwelijks wijs.


Ik heb zelden zo'n (fragment van een) vreemde film gezien. Een ouderpaar dat hun kinderen een volstrekt andere opvoeding dan anderen geeft. Woorden krijgen een nieuwe betekenis, een zombie is een klein geel bloemetje, de zee is een leunstoel.
De zoon heeft seks met de oudste dochter, dat wordt heel expliciet getoond. Lekker ongemakkelijk in een dubbele betekenis: de incest, en het meisje met haar hoofd op een harde bedrand. Wel mooi vond ik de opname van de rug van de jongen, die spieren! Het leek me echt.

Broer en zussen, seks met instemming van de ouders

Op een verjaardagsfeest dansen de meisjes voor hun ouders, het is kinderlijk én belachelijk tegelijk, en het verontrust om naar te kijken. Dit is geen grap, dit is echt gek! Staat op YouTube als de beste scene uit de film.
De kinderen wordt wijs gemaakt, dat ze het huis uit mogen wanneer ze hun ' dogtooth'  verliezen. De oudste dochter slaat bij zichzelf een hoektand eruit, en vlucht. Ze gaat in de kofferbak van de auto zitten, waarin haar vader als enige dagelijks het terrein verlaat om te werken in een fabriek. Maar eenmaal daar aangekomen blijft ze in de kofferbak zitten.


In  The guardian valt de gehele plot na te lezen. Met een zinnig commentaar, ik lees de kritieken van The Guardian altijd graag. Thema van de film: hoe ouders graag de belevingswereld van hun kinderen willen controleren.
Verder kwam de film uit in de tijd van Joseph Fritzl. Daar doet hij dan aan denken, al is het de bedoeling van de regiseur niet Fritzl te verklaren.
Ik weet eerlijk gezegd niet of ik de film nog eens helemaal ga zien. 


Trailer

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten