zondag 12 januari 2014

Violette - Martin Provost, 2013

Hoes
 
Op dit moment draait in Eye Violette, van Martin Provost. Het is een biopic over het leven van Violette Leduc, schrijfster. Zij leefde van 1907 tot 1972.
Zij was een vrouw die overtuigd was dat niemand van haar kon houden; ze had geen vader, en een moeder die het leven ook amper aankon. In de oorlog voorzag ze in haar levensonderhoud door zwarte handel. Na de oorlog komt ze in contact met Simone de Beauvoir, die zich over haar ontfermt. Zij ontdekt dat Violette schrijven kan.
Ze komt dan ook met andere schrijvers in aanraking, bijvoorbeeld met Jean Genet. Sartre was voor Genet wat Violette voor De Beauvoir was; een soort mentor en beschermengel.
 
Sandrine Kiberlain; speelt een prachtige, gedecideerde De Beauvoir
 
Violette werd stapelverliefd op De Beauvoir, die daar helemaal niet van gediend was. Maar zij hielp Violette wel zich volkomen te uiten op papier. Dat lukte zó goed, dat de helft van de lezers haar verguisde omdat ze zo ongelooflijk open was. Ze schreef ook over die dingen over zichzelf die elke andere auteur liever weglaat, uit beschaming. 
 
 
Emmanuelle Devos speelt Violette; ze krijgt in de film een extra grote neus opgeplakt (deze is echt).
 
De twee tegenspeelsters in de film, links Violette
 
De vrouw komt in de film heel erg verloren over. Ze kan niet van zichzelf houden, maar maakt het anderen ook onmogelijk van haar te houden. De film is erin geslaagd mij daarvan de overtuigen.
In de recensie van Trouw las ik dat de interieurs en de kostuums zo goed waren: helemaal mee eens; en nu eens niet goed in de zin van mooi, het was vaak juist zo armoedig rond Leduc.
Tenslotte vindt ze rust in een huisje in de Provence. Met haar boek La Batarde (de Bastaard) vindt ze ook eindelijk algemene erkenning.

 In  DE GROENE vond ik een erg mooi artikel over Violette Leduc.

Trailer
 
De dame zelf

 
Martin Provost, de regisseur

 

 

 

 

 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten