donderdag 23 januari 2014

Point blank - John Boorman, 1967

Hoes

Deze film is gebaseerd op het boek Hunter, van Richard Stark. Het boek werd in 1999 opnieuw verfilmd, met Mel Gibson, onder de titel Payback. Het verhaal is overigens aangepast, andere namen, beetje andere achtergronden, maar de hoofdzaak is hetzelfde gebleven.
Er zijn trouwens nog meer films met de titel Point Blank, o.a. een van 1998 met Mickey Rourke. Deze film heeft een heel ander plot.
Point blank betekent in wapen-technische zin: van zo dichtbij schieten dat je geen rekening hoeft te houden met enige afwijking in de kogelbaan; een daarvan afgeleide betekenis is rechtstreeks, ronduit.
Nou, de vlag dekt de lading aardig, beide betekenissen komen tot hun recht. Marvin knalt neer wie niet doen wat hij eist, en windt bij zijn uitspraken in gesprekken nergens doekjes om. De film is een aardig vehikel voor de acteertalenten van Lee Marvin, de hoofdrolspeler.
Lee werd bekend onder meer door zijn 'gravelly voice' ('grindachtige stem', ha!) en door het neerzetten van misdadigers, soldaten en andere 'hardboiled characters.'
Point Blank is daar ook een prachtig voorbeeld van, ik heb genoten! Ex-gevangene gaat op zoek naar vroeger misdaadvriendje om zijn geld op te eisen. Hij schiet zonder pardon allen neer die hem niet willen geven waar hij recht op heeft. Een echte 'hard-nosed' criminal, jawel!
Het is het soort geweld dat bij mij de lachlust opwekt.
Leuke scene: het bed van ex-vrouw en andere crimineel wordt doorzeefd.
(Mooi plaatje overigens.)
Het is zó macho dat het idioot wordt. Zie bijvoorbeeld ook de scene in de trailer, waar zijn geliefde hem boos op de borst timmert. Marvin staat erbij als een stomme os, hij vertrekt geen spier. De vriendin valt na afloop van haar eenzijdige matpartij uitgeput op de grond. In werkelijkheid had Lee Marvin er een paar flinke blauwe plekken van overgehouden. Tja.
Tere vrouw gaat man die staat als een huis betimmeren
 
De onderstaande trailer schijnt dan weer de 'beste  trailer ooit'  te zijn. De voetstappen zijn nogal beroemd.
De dialogen zijn soms raar; Boorman heeft kennelijk zijn best gedaan er óók nog een interessante film van te maken. Is leuk om te zien, omdat het me eraan herinnert wat voor soort films destijds als 'heel modern' golden. Tegenwoordig heet de film dan ook een 'cult-crime-movie'.
 
Trailer
Oh ja, vermeldenswaard is nog dat Carroll O'Connor (Archie Bunker) er een rol in speelt; ook een misdadiger, en hij gaat er ook aan.
De enige overlevenden zijn Marvin, en zijn hoogste tegenspeler.
 
 

Archie Bunker

 

Hier ligt Archie al als lijk in het water

 

 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten