donderdag 2 januari 2014

Cleopatra: The Film that changed Hollywood - documentaire van Kevin Burns en Brent Zacky, 2001

Poster
Een twee uur durende, geweldige documentaire over de film Cleopatra, die tussen 1957 en 1963 gemaakt werd. De film kostte ongelooflijk veel geld, en bracht Twentieth Century Fox tot aan de rand van de afgrond. Andere films, met name The longest day, moesten het verlies goed maken.
Cleopatra zou aanvankelijk in Engeland worden opgenomen, maar de buitenopnames waren meestal onmogelijk door het leuke Engelse weer.
Elisabeth Taylor als Cleopatra
Liz Taylor was in het begin ook voortdurend ziek. De hele set werd afgebroken en verplaatst naar Rome. De werkelijkheid was nog niet mooi genoeg voor deze film, de regisseur (en of producer) vond het Forum Romanum te klein, het werd groter nagebouwd. Er werd ongelooflijk met geld gesmeten, acteurs waren bijvoorbeeld weken tot maanden werkeloos, maar werden toch doorbetaald. 
Op een bepaald moment in het verhaal werd zelfs het hele script herschreven! Daar gingen vele meters kostbaar materiaal!
Richard Burton, als Marcus Anthony
Uiteindelijk waren er vele uren film, maar er werd slechts een film van 3 uur en tien minuten uit gedistilleerd. Een van de redenen was, dat er een romance gaande was tussen Taylor en Burton; men wilde van alle publiciteit daaromheen profiteren, en die twee samen zouden pas in deel 2 aan de orde komen. Voor alle zekerheid dus maar nú komen met de film met deze twee sterren, want wie weet was de relatie straks weer verbroken....
Taylor was ontevreden met het resultaat, ze vond dat het beste van haar weggeknipt was. Toch won de film een aantal Oscars.
Taylor had met haar Cleopatra-look een enorme invloed op de mode van die jaren.
De liefde tussen Taylor en Burton kostte beiden hun huwelijk
We zagen prachtige scenes uit de film, met als hoogtepunt de intocht van Cleopatra in Rome. Tjongejonge, wat een scene!
Ik was eigenlijk doodmoe, op Nieuwjaarsdag na alle feestelijkheden van de avond en dag ervoor, maar móest de film uitzien.
Er zijn nog steeds mensen - althans in 2001, toen deze documentaire verscheen - die hopen op een remake van de film met al het materiaal dat niet gebruikt is. Maar het zal er wel nooit meer van komen, daarvoor is er sinds 2001 al weer te veel tijd verstreken, en het is er nog niet van gekomen... Maar wat zou het interessant zijn!
Ziehier een heel precieze SAMENVATTING DOCUMENTAIRE .

Intocht in Rome van Cleopatra
En tenslotte dit geweldige spektakel!










 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten