dinsdag 24 december 2013

Turistas - Alicia Scherson, 2009

Hoes
 
Turistas was een aangename film om naar te kijken. Er gebeurde enerzijds aardig wat, anderzijds juist bijna niks. Ik leg het even uit:
De film begint met een echtpaar in de auto, op weg naar hun vakantieadres. Een waterscooter o.i.d. bungelt achter hun auto aan de trekhaak.
Joel en Carla
Op en nogal onderkoelde manier vertelt de vrouw haar man, dat zij niet meer zwanger is. Hij, Joel, schrikt daar erg van, huilt, en wil weten waarom ze die abortus buiten hem om heeft laten doen. Zij wil er niet over praten, het ging gewoon zo. Ze houdt er niet van geanalyseerd te worden. Ze gaat de auto even uit om te plassen, als ze terugkomt heeft hij haar bagage aan de kant van de weg gezet en is er vandoor.
Wij volgen Carla dan op haar weg alleen. Ze gaat naar een aangelegd wildpark, waar ze de Noor Ulrik Skabbekak (ha!) ontmoet.
Ulrik in het modderbad
Ook maakt ze er kennis met een voormalig popster, en twee Susanna's. Het leven gaat verder zoals het bij Carla lijkt te passen: ze neemt de dingen voor wat ze zijn. Ze slaapt in een klein tentje samen met Ulrik - die later een gewone Miguel blijkt te zijn; ze bekijkt met ex-popster Orlando kevers, spechten, de bomen in het wildpark. Ze verdwaalt 's nachts in het bos, vindt warmte bij een houtvuur, waarin ook een gitaar opgaat, en krijgt uiteindelijk ook sex met de veel jongere Skabbekak. Alles gebeurt zonder commentaar.
Tenslotte verdwijnt de blonde jongen in een moment van even niet kijken uit haar leven. Het lijkt zo te horen.
Aandacht voor de natuur; geeft rust en beschouwelijkheid
 
De natuurbeelden zijn prachtig, er is veel aandacht voor het moment zelf. Scherson is zelf biologe, met die blik van haar kijken we mee.
 

Om nog even naar een ander commentaar dan dat van mij te kijken, kun je HIER klikken.


Regisseuse Alicia Scherson; ook van de film Il Futuro, 2013. Met o.a. Rutger Hauer 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten