maandag 16 december 2013

The Pledge - Sean Penn, 2001

the-pledge-film-poster.jpg
Gisteravond twee films achter elkaar bekeken op Fox, de nieuwe zender. Gelukkig veel minder reclame dan op RTL, en wat een feest, twee keer kwaliteit! De eerste film was Eastern Promises, de tweede deze The Pledge. De hoofdrol is voor Jack Nicholson.
Ook in deze film gaat Nicholson met pensioen, hoe heet die andere film toch ook alweer, waarin hij op zijn vijfenzestigste met een camper gaat reizen?
Hij houdt van vissen, maar kan toch niet anders dan door blijven werken aan de laatste zaak die zich nog tijdens zijn werk voordeed: de moord op een 9-jarig meisje.
Anders dan zijn collega's gelooft Nicholson niet dat de ware killer gevonden is, en hij zoekt in zijn eentje verder. Hij heeft zo zijn theorieën.
Hij koopt een tankstation annex huis in het gebied waarin de moordenaar volgens hem actief moet zijn, want hij weet ook al vrij snel dat dit niet zijn enige moord was.
Een aardige buurvrouw met kind valt voor hem, en hij voor haar en haar dochter. Beiden trekken bij hem in, hij is de aardigste van alle vaders, leest voor, bouwt een schommel, is alert, noem het maar op. Lieve man natuurlijk ook. De dreiging van de seriemoordenaar blijft hangen, en er lijkt zich een gelegenheid voor te doen dat hij hem in de kraag kan vatten. Daartoe neemt hij een risico met het meisje. Zij moet naar de plaats gaan die ze met 'de tovenaar' heeft afgesproken. Jack en zijn vroegere collega's liggen rondom met hun pistolen in de aanslag.
Maar er verschijnt niemand, en de collega's denken nu eigenlijk dat onze Jack een beetje malende is geworden. Ze laten hem alleen en keren terug naar het bureau.
Op dat moment verschijnt de moeder van het meisje. Ze scheldt Jack uit, is hij nou besodemieterd om haar dochter bloot te stellen aan zo'n groot gevaar... Dit had ze nooit van hem gedacht, en woedend verbreekt ze de relatie.
De weggereden politie-mensen zien onderweg een auto-ongeluk. Het betreft de gezochte auto, die hier in de fik is gevlogen. Het klopt helemaal, ze zien 'de reus', een hele grote man, de werkelijke verdachte, verbrand achter het stuur.
Maar alles is bij het oude gebleven. De tijd is verstreken, Jack is echt gaan malen, en blijft dat de rest van zijn leven doen. Met zijn verwardheid opende de film al, we hadden het kunnen weten! Zijn huisje met tankstation raakt verloederd, einde film.
Trailer
Ik ken Sean Penn ook van The Thin Red Line (1998), en van Dead Man Walking (1995).
Ik houd wel van Jack Nicholson, maar vind dat hij zich ook wel eens te veel uitslooft. Dat doet hij in deze film niet, behalve dan misschien met die halfdichte ogen af en toe. Maar over het algemeen  speelt hij redelijk naturel. Het is een tragische rol. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten