dinsdag 31 december 2013

The Bermuda Triangle - Beneath the Waves - Bruce Denardo


Professor Bruce Denardo

Op 28 december een mooie documentaire gezien op BBC 4, over zin en onzin over de zogenaamde Bermuda-driehoek. Het was de eerste keer dat de film op de BBC werd vertoond.
Twee belangrijke mythes werden ontzenuwd: de onverklaarbare verdwijning van vijf vliegtuigen in 1945, en het soms verzwolgen worden van schepen door gaten in de oceaan.
Er werden getuigenissen over 1945 gegeven, en het geval van de vliegtuigen werd ook helemaal nagespeeld. Tot en met de verdrinking toe, dat had wel iets minder gekund wat mij betreft.
In 1945 stonden piloten nog geen technische middelen ter beschikking om te zien waar men zich in de lucht precies bevond. Jawel, er was een kompas aan boord, maar verder oriënteerde men zich op de omgeving onder zich om zijn plaats te bepalen.
Maar er zijn daar zo veel eilanden die op elkaar lijken, en de menselijke factor werd zo duidelijk in kaart gebracht, dat overtuigend werd aangetoond dat de vliegeniers 'gewoon' verdwaald waren.
Ook is men de vliegtuigwrakken onder water gaan zoeken. Er werden er vijf bij elkaar op de zeebodem gevonden! Van slechts één kon met zekerheid worden vastgesteld dat het bij de groep behoorde die toen ten onder was gegaan. Waarmee geconcludeerd werd dat de andere vier er ook bijhoorden.
Interessant was ook het andere deel, het verzwolgen worden door de zee van grote schepen.
Er werd een experiment gedaan met luchtbellen, die via een mat naar buiten kwamen. Onder, of half onder een schip. Een kleine boot verdween met dat experiment onder water. Het is een goede verklaring: onder de oceaan ontsnappen soms gasbellen. Als dat in grote hoeveelheden gebeurt, en een schip vaart daar juist boven, dan is het met dat schip gebeurd.
Ademloos zitten kijken!
Oceaan bij Bermuda's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten