dinsdag 10 december 2013

Tanta agua - Ana Guevara en Leticia Jorge, 2013

Poster
De hoofdpersoon in Tanta Agua, de veertienjarige Lucia (Malu Chouza), is met haar gescheiden vader en haar broertje een week op vakantie. Ze logeren in een benauwend klein huisje ergens in Urugay, waar het maar regent en regent.
Zo veel water.... 
Haar vader is een autoritaire man, en Lucia vindt dat hij niets goed kan doen. Dat zegt ze nergens, je kunt het alleen aan haar blikken zien. Ze is voornamelijk verveeld.
Haar pa doet wel zijn best - hij 'heeft' de kinderen deze week - maar kan niets verzinnen wat zijn kinderen echt leuk vinden. Kiest ook eigenlijk alleen maar wat hij zelf leuk vindt.
Aanvankelijk vond ik de film wel leuk: de alom aanwezige treurnis kreeg iets vermakelijks, de voortdurend plenzende regen, het zwembad dat verboden is vanwege het onweer, het vreselijke huisje, het hertengewei aan de wand dat ze per ongeluk kapot gooien met een bal... Maar na ongeveer een uur had ik het wel gezien. Zo veel verveling, daar moet je maar zin in hebben.
Soms kreeg ik het gevoel dat er een drama op komst was: dat er van incest sprake ging zijn. Of aan het eind, dat Lucia verkracht ging worden door een stel gekken op straat. Hoewel die lading er wel hing, gebeurde er niets van dat al. Nee, Lucia maakte zich wel los door een avondje te gaan stappen. Maar ze had zich misrekend, de jongen die zij had uitgekozen wilde niet haar, maar haar vriendin. Zo eindigde de film buitengewoon triest voor haar, nu er ook geen ontkomen meer leek uit haar situatie.
Overigens was er wel een minimale ontwikkeling binnen het gezin, de vader bleek toch niet alléén maar een bullebak te zijn, maar was zorgzaam toen het er op aan kwam.
De film deed me denken aan de slechtste momenten met mijn eigen pubers, toen ze er thuis echt niets meer aan vonden, en ik niet meteen begreep dat het normaal was dat ze hun eigen leven wilden gaan leiden.
Dat niet iedereen er zo over denkt als ik, bewijst deze review.  Hierin niets dan goeds over deze film, die 'zo charmant' is, en steeds 'dicht op de huid van de spelers' blijft. Helemaal waar, maar voor mij blijft die bijna twee uur toch te lang.
 
Tanta Agua - Nichts als Regen, drei-freunde, DIF, © drei-freunde
 Lucia en haar broertje Federico
Trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten