vrijdag 20 december 2013

Het grootste Chinese restaurant van de wereld - Weijn Chen, VPRO 2008



Documentaire uitgezonden op Holland doc op 19 december jl.
Het gaat om het West Lake (Xihulou) restaurant in Changsha in de Chinese provincie Hunan. De bazin van het restaurant geeft een rondleiding en vertelt van alles over de Chinese keuken: waar komen de ingrediënten vandaan, hoe wordt het bereid, door wie. Wie is haar man, hoe organiseert ze de feesten daar.  Ze is heel openhartig over het wel en wee van haar restaurant en de verantwoordelijkheid die ze draagt voor de 1000 werknemers die 5000 diners per dag verzorgen.
Er werken o.m. 300 koks.
Lekker griezelige beelden: een slang die wordt bereid - de stukken bewegen nog na op het bord! - de speciale manier van doden van een eend: met een naald wordt een opening in de borst gemaakt, waarna het hart eruit getrokken wordt; levende vis bereiden: zó, dat de vis gebakken en besausd is, maar nog ligt te trekkebekken op je bord, géds!
De bazin leek me een dwingende tante. Personeel moet lang werken en verdient weinig. Haar man was uit zachter hout gesneden dan zij.
Ook een grappig inkijkje in de manier van feest vieren: een oma zit op het podium, haar kinderen en kleinkinderen buigen voor haar, allemaal toch een beetje Kim-Yung-Oenig. :-)
Het was leuk hiernaar te kijken, beetje zorgeloos.
In het kader van een week met meer eetfilms: o.a. over restaurant Parkheuvel (Erik van Loo), en over Johannes van Dam.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten