dinsdag 31 december 2013

Girl with a pearl earring - Peter Webber 2003



Poster
De film is gemaakt naar het boek van Tracy Chevalier, en is een pseudo-biografie van Johannes Vermeer, over het ontstaan van het beroemde schilderij met deze titel uit circa 1665.
Vermeer heeft in deze film een groot gezin, en woont in Delft in een huis waarin ook zijn schoonmoeder woont. Ze hebben aardig wat personeel in dienst, waaronder het dienstmeisje Griet. Toch lijden ze geldgebrek, omdat Vermeer niet voldoende verkoopt.
Griet heeft een wonderbaarlijk gevoel voor het werk van de kunstschilder, zo begrijpt zij dat het reinigen van de ramen van zijn atelier het licht verandert. Vermeer schakelt haar in om bijvoorbeeld verf te mengen. Maar dit werk van haar moet stiekem gebeuren, omdat Vermeers echtgenote jaloers is. Uit het intiemere contact tussen schilder en dienstmaagd ontstaat de vraag van Vermeer of hij haar mag portretteren.
De actrice met de parel
Hij wil dat doen met een parel in het oor, die hij stiekem leent van zijn vrouw. Als die deze 'ontrouw' bespeurt raakt  ze zo buiten zinnen dat Griet de deur uit gejaagd wordt. Gelukkig weten wij dan al dat ze verkering heeft gekregen met een jonge slager. Het verhaal eindigt ermee dat ze als loon voor haar poseren de parels toegestuurd krijgt.
Het 'echte' meisje
 
De film heeft heel weinig dialoog, we moeten het doen met veelbetekenende stiltes. Gek is, dat dit middel de ene keer prima werkt (bijvoorbeeld bij Stille Seelen), de andere keer irriteert (hier, en helemaal bij Oorlog en Vrede, zie aldaar.)
De film is leuk omdat alle 'Vermeertjes' als zodanig gefilmd worden; gangetjes, keukens, het atelier, de vrouwenfiguren, het komt allemaal even schilderachtig over, mooi met licht donker etcetera.
De stad daarentegen is wel héél erg duidelijk decor, je ziet het karton ervan af. Maar toegegeven: qua beeld past het allemaal.
Trailer
 
Overigens is het interessant te weten, dat Vermeers parelmeisje normaal gesproken in het Mauritshuis hangt, maar nu, omdat dat museum verbouwd wordt, over de wereld reist. Zie hiervoor het Mauritshuis.
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten