zaterdag 7 december 2013

Gegijzeld

Donderdagavond, op Sinterklaasavond notabene, een prachtige documentaire van de IKON gezien. Het was in de serie Gegijzeld, waarin ook de zaak van o.a. Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen aan de orde gekomen zijn. In totaal zijn het vijf afleveringen.
Ik keek naar de zaak van Joanie de Rijke, journaliste in Afghanistan. Zij zelf doet haar verhaal, maar ook haar vriend en haar hoofdredacteur komen aan het woord.
Haar verhaal was schokkend; haar moed ongelooflijk; spannend hoe ze uit de ellende geraakte.

Iedereen had haar ten sterkste had afgeraden de tocht te ondernemen, die haar uiteindelijk bijna fataal zou worden. Maar zij voelde het als haar plicht als journaliste om te gaan, en ging.
Toen ze werd aangehouden voelde ze dat het mis liep op het moment dat haar bij een controle haar geld werd afgenomen. Gelukkig werd ze niet meteen vermoord, ook niet haar eveneens ontvoerde tolk. Maar een nachtmerrie werd het wel. Ze zit zes dagen gevangen, beleeft doodsangsten, wordt twee keer verkracht. Terwijl ze daar weinig over kwijt wil, voel je haar enorme woede daarover.
Haar vriend in Kabul onderhandelt met de Taliban, haar hoofdredacteur haalt het geld bij elkaar, vooral uit zijn eigen zak. Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken weigert te betalen. Joanie zelf is intussen helemaal alleen, de tolk is naar een andere plaats overgebracht, haar GSM afgenomen.
De Nederlandse regering laat haar niet helemaal barsten, zij doen weer  heel veel bij de overdracht van het geld en bij de vrijlating van Joanie zelf. Speciale eenheden draven op om alles goed te laten verlopen.
Toch blijven Joanie en haar vrienden vinden dat de Nederlandse overheid zeer te kort schiet,  in vergelijking met andere regeringen, die wel losgeld betalen. De Nederlandse regering doet dat nooit, die opmerking staat nog eens groot op de website van de IKON over Gegijzeld.
Toch kon ik het niet helpen: zij zelf nam een ongelooflijk risico,  tegen elke waarschuwing in ging ze toch....
Hoe dan ook een prachtige, indringende documentaire.
Intussen is ze weer aan het werk, terug in Afghanistan.
Op het volgende filmpje zie je Joanie net terug van de gijzeling, die in 1908 speelde.


 
 
Op de volgende link is de uitzending in zijn geheel te zien: http://npoplayer.omroep.nl/share/?prid=POW_00700389
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten