zaterdag 2 november 2013

Lat den rätte komma in - Let the right one in; film van Toma Alfredson.

Zweedse film, met Kare Hedebrant, Lina Leandersson en Per Ragnar.

 
Dvd-hoes, met Lina Leandersson
 
Een film met vijf rode sterren beloond in de VPRO-gids. 2008 
Toch was het even schrikken, toen er een moord gepleegd werd en van een ondersteboven gehangen lijk bloed moest worden afgetapt.
Let the right one in is een vampierfilm. Een meisje van 12 is het beest. Maar hoe hard ze ook knort van de honger naar bloed, haar vriendje Oskar valt ze niet aan.
Oskar is van dezelfde leeftijd, en is zeer eenzaam; hij wordt gepest op school en heeft weinig contact met zijn gescheiden ouders.

Oskar met zijn moeder
 
'Ik kan je vriendinnetje niet worden,' is het eerste wat Eli tegen hem zegt, als ze elkaar voor het eerst ontmoeten. Toch ontwikkelt zich een vriendschap door de Rubik's Cube puzzel.

 
Eli kan het natuurlijk héél erg goed...

Oskar leert Eli morse, zodat ze via de muren - ze zijn buren - kunnen communiceren.

Morsetekens naar elkaar


Papa vlucht uit angst voor ontdekking van de moord

Eli's vader helpt haar aan bloed te komen. Maar dat mislukt twee keer jammerlijk. Papa verminkt zijn gezicht, komt in het ziekenhuis, en offert zich op door zijn bloed te laten drinken. Eli moet nu voor zichzelf zorgen.
Als Eli geen bloed drinkt, verzwakt ze. Zo verleidt ze als een zielig uitgeput meisje een man om haar te helpen. Helaas voor hem bespringt ze hem als een wild beest en drinkt zijn bloed. De man sterft.
Er volgen tal van ontwikkelingen met de buren.
Eli helpt Oskar met zijn pestprobleem: 'ik zou maar eens een keertje terugslaan als ik jou was.' Dat doet Oskar, en hij verplettert het oor van zijn pestkop. Dit komt hem later duur te staan: de broer van de sarduivel komt wraak nemen. Maar dan komt toch Eli te hulp.
Intussen weet Oskar wel dat hij met een vampier te maken heeft.

Eli lustte het bloed van Oskar dat op de grond druppelde voor het bloedverbond zo graag, dat Oskar het nu wel begreep.


Hij redt zijn vriendin als ze bijna vermoordt wordt door een van de buren (die zelf zijn vrouw verloren heeft aan het vampierdom: ze kon dat leven (als wordende vampier) niet aan, maakte dat de dokter de gordijnen opentrok, waarna het daglicht haar lijf spontaan liet ontbranden.
Film met een mooi einde: Eli helpt Oskar, als hij 3 minuten onder water wordt gehouden. Je ziet de afgerukte armen en hoofden in het zwembad terechtkomen, juist als hij dreigt te sterven.

twee vrienden
 
Oskar vertrekt in een trein, een kartonnen doos staat voor hem, hij krabbelt eroverheen, morsetekens voor zijn vriendinnetje daarin.

De film is naar een boek van John Ajvide Lindqvist; hij schreef tevens het scenario. De film haalde een aantal prijzen.

Zie ook: VPRO-cinema en Wikipedia voor meer informatie.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten