donderdag 17 oktober 2013

Yo también - Antonio Naharro en Álvaro Pastor


 
filmposter

Op aanraden van Marianne Nieuwenhuis, lerares Spaans, gisteravond de film Yo también gekeken.
Hoofdpersoon is een 34-jarige man met het Down-syndroom. Hij is zeer ontwikkeld door een intellectuele opvoeding van zijn ouders, vooral zijn moeder. Hij heeft zelfs een universitaire graad behaald. Hij krijgt werk op een kantoor voor sociale dienstverlening aan gehandicapten, en wordt verliefd op Laura. Laura wordt als een del gezien door iedereen op kantoor. Dat is ze ook wel. Tussen haar en Daniel ontstaat een hechte vriendschap, maar voor Daniel is dat niet genoeg. Hij is verliefd en wil een liefdesrelatie met haar.
Daniel en Laura
Parallel speelt de liefde tussen twee jonge mensen met het Down-syndroom. Die liefde kan wel in vervulling gaan, ondanks de aanvankelijke tegenwerking van de moeder van het meisje.
Laura en Daniel bedrijven één keer samen de liefde, op een Nieuwjaarsdag. Daarna zal de vriendschap blijven bestaan, maar Daniel zal zijn lijden achter een lach moeten verbergen.
Voor Laura is deze daad mogelijk omdat haar vader op zijn sterfbed haar om vergeving heeft gevraagd. Het is met Daniel de eerste keer dat ze de liefde zal bedrijven. Met al die andere mannen uit haar verleden had ze alleen maar seks.

Ik was een beetje sceptisch voordat ik de film had gezien, maar gaandeweg ging dat helemaal over. Pablo Pineda boeide me enorm. Hij heeft ook in het echt gestudeerd, opvoedingspsychologie. Hij is leraar te Malaga, en wil in zijn vak carrière maken, niet in de filmindustrie.
Pablo Pineda
 
Zijn tegenspeelster is Lola Dueñas.
Lola Dueñas
 
De film is van 2009 en staat onder regie van Antonio Naharro en Álvaro Pastor.
Ook de beelden van balletlessen aan mensen met het syndroom van Down zijn indrukwekkend.
De film grijpt aan, omdat je de onmogelijkheid van de liefde voelt aan beide kanten. Het is pijnlijk, het meeste natuurlijk voor Daniel.

Verder heb ik genoten van de mimiek van Pineda!
En ja: het was leuk voor het Spaans: kleine zinnetjes kon ik al goed verstaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten